Чи здійснюються виплати гарантованої суми відшкодування під час дії тимчасової адміністрації?

Рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможного ухвалює Національний банк України.

За результатами цього рішення Фонд гарантування запроваджує тимчасову адміністрацію у неплатоспроможному банку і  визначає, в який спосіб краще вивести банк з ринку: одразу ліквідувати або продати, або створити перехідний банк чи обрати інший шлях.

Під час дії тимчасової адміністрації виплати гарантованої суми відшкодування  здійснюються. Відбувається це лише за договорами банківського вкладу, строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку вкладників.

Окремо звернемо увагу, що Фонд має право не включати до розрахунку гарантованої суми відшкодування кошти за договорами банківського рахунка, операції за якими здійснювались за допомогою платіжної системи (внутрішньодержавної чи міжнародної) та здійснити виплату гарантованої суми  за такими договорами тільки після отримання у повному обсязі інформації про операції, здійснені платіжною системою (внутрішньодержавною чи міжнародною).

Фонд розпочинає виплату відшкодування коштів вкладникам не пізніше 20 робочих днів (а для банків, база даних про вкладників яких більше ніж 500 тис. рахунків, - не пізніше 30 робочих днів) з дня початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Виплати здійснюються через банки-агенти Фонду.

Кошти відшкодовуються у національній валюті, у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше ніж максимальна гарантована сума відшкодування - 200 тисяч гривень на одну особу в одному банку, незалежно від кількості вкладів. Валютні вклади перераховуються за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter