Кредитний онлайн-договір: як не потрапити у пастку?

Сьогодні рекламні оголошення майорять великою кількістю пропозицій щодо можливості швидкого отримання онлайн – кредиту. Маючи вдома комп’ютер чи будь – який електронний пристрій з доступом до мережі Інтернет, можна легко оформити кредит.

Що потрібно знати про кредитний онлайн – договір, щоб впевненіше себе почувати? Що перевіряти? Як не потрапити у пастку?

Кредит – це кошти, які надаються у позику фізичній чи юридичній особі на визначений строк та під відсоток. Кредит надається на умовах строковості, платності та повернення. В договорі прописується початкова та кінцева дата повернення коштів.

Кредитний – онлайн договір підписується одноразовим паролем, та має ту ж саму юридичну силу, як і власноруч підписаний. Завжди уважно читайте умови кредитного договору: потрібно чітко розуміти на що ви погоджуєтесь, знати свої права та обов’язки.

Ознайомтесь з різними схемами кредитування: строк, відсотки, можливість дострокового погашення. Перевірте графік погашення кредиту, кінцеву суму, що підлягає виплаті. Менеджер повинен ознайомити вас із паспортом кредиту, де міститься детальна інформація про умови кредитування. Перевірте чи не включені до договору додаткові послуги. Такою послугою може бути, наприклад, страхування життя, оцінка майна. Враховуйте, що додаткові послуги – це додаткові платежі та у вас є право відмовитись від них.

Звертайте увагу на дострокове погашення кредиту та зміну розміру відсоткової ставки.

Знайте, що чинне законодавство не містить обмежень щодо дострокового погашення кредиту. Варто уважно читати договір перед його укладанням, адже банк може передбачити у ньому штраф чи комісію у випадку його дострокового погашення. Всі умови повинні бути чітко прописані у договорі.

Уникайте або фіксуйте «умови – пастки» у договорі.

Наприклад, вимога повідомити банк про зміну адреси, за невиконання якої передбачена можливість банку вимагати дострокового повернення кредиту. Такі умови потрібно виключити, якщо це неможливо, то просто тримати на контролі. Банк може пропонувати вимоги, за порушення яких передбачено штраф: наприклад, штраф за надання неналежного обсягу інформації, без визначення чіткого обсягу такої інформації. Не погоджуйтесь на умови, яких ви не розумієте.

Під час укладання кредитного онлайн – договору, на вебсайті людина ставить "галочку" навпроти рядка "підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, зокрема їх передання до бюро кредитних історій". Тому вся інформація про кредит доступна бюро кредитних історій. Невиконання умов кредитного онлайн – договору може негативно вплинути на кредитну історію.

Якщо ви не виконуватимете свої зобов’язання, фінансова установа може передати інформацію про вас до колекторської компанії. Потрібно чітко розуміти, які є наслідки порушення зобов’язання перед банком та намагатися вчасно їх виконувати.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter