ТОП-5 головних навичок фінансово грамотних людей

Існує чимало ситуацій, в яких ми втрачаємо гроші, тому що не знаємо про особливості надання фінансових послуг, а іноді - тому, що необачно витрачаємо гроші, а все тому, що нам часто не вистачає фінансової грамотності.

Фінансова грамотність – це сукупність знань, умінь та навичок, потрібних для прийняття відповідальних фінансових рішень, уникнення прикрих помилок та збільшення заощаджень.

При наявності таких знань людина не живе від зарплати до зарплати, а позики оформляє тільки тоді, коли впевнена, що у майбутньому така дія принесе йому вигоду. Фінансова грамотність допомагає домогтися фінансового благополуччя і зберегти його протягом усього життя.

В основі фінансової грамотності лежить ряд положень, без яких неможливо обійтися:

  • Планування та облік фінансових потоків. Велике значення для досягнення фінансового благополуччя має щоденний облік фінансових потоків та планування сімейного бюджету. Для цього необхідно навчитися правильно складати і аналізувати план доходів і витрат. На сьогодні процес планування доходів і витрат істотно спростився завдяки розробці різних програм, як для комп'ютера, так і для смартфона. Це допомагає завжди знати, якими фінансовими ресурсами ви володієте. Також важливим є розвиток навику здійснення регулярних заощаджень з отриманих доходів та створення таким чином фонду для інвестування.
  • Використання додаткових джерел доходу. Однією з причин дуже низького рівня фінансового забезпечення громадян є те, що більшість з них в якості єдиного джерела доходу бачать традиційну роботу за наймом. Однак, крім активного доходу, можна використовувати і пасивний. Важливо розуміти: захистити сімейний бюджет від форс-мажору допомагає тільки диверсифікація способів отримання доходу. Іншими словами, при наявності декількох джерел надходжень навіть при втраті одного з них можна забезпечити собі нормальне існування.
  • Правильне ставлення до фінансів. Необхідно відмовитися від принципу «що заробив, те і витратив». Важливо, щоб ви керували своїми фінансами, а не вони вами. Таке правило на практиці виявляється дієвим і перспективним.
  • Взаємодія з фінансовими організаціями. Для управління фінансами та примноження капіталу можна користуватись послугами фінансових організації, як то банк чи інвестиційна компанія. Однак спершу потрібно ознайомитись та навчитися застосовувати запропоновані ними інструменти. При цьому слід пам'ятати: позики найчастіше до добра не доводять. Ті, хто постійно живуть в кредит, поступово скочуються в боргову яму. При цьому депозити є відмінним інструментом, який допомагає зберігати заощадження.
  • Грамотне інвестування капіталу. Будь-яка людина незалежно від роду діяльності повинна розуміти: гроші можуть приносити дохід. Їх можна не тільки заробляти та витрачати, але і змусити працювати на вас
  • Отже, якщо ви замислюєтеся над тим, як поліпшити своє фінансове становище, почати відкладати, та й просто домогтися того, щоб витрати не перевищували доходи, вам точно знадобляться ці поради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter