Як завчасно потурбуватись про безпеку своїх коштів у банку?

Як це зробити? Насамперед потрібно впевнитись, що кошти, які зберігаються у банку, не перевищують гарантовану державою суму відшкодування: 200 тисяч гривень. Якщо мова йде про депозит, то сума вкладу разом  із відсотками має бути в межах 200 тисяч гривен.

Кошти фізичних осіб та ФОП відшкодовуються Фондом в межах гарантованої суми незалежно від кількості рахунків в одному банку.

Якщо сума вкладів у банку перевищувала 200 тис грн, то для того, щоб отримати кошти понад цю суму, після прийняття рішення про ліквідацію банку вкладнику потрібно протягом 30 днів заявити про свої вимоги до банку. Сума, що перевищує гарантовану, буде включена до четвертої черги погашення кредиторських вимог.

Звертаємо вашу увагу, що виплати кредиторам четвертої черги здійснюються виключно за рахунок коштів, отриманих  від продажу активів банку. На жаль, враховуючи низьку якість активів, реальна вартість яких в рази нижча за номінальну, численні вимоги кредиторів можуть залишитися  незадоволеними за недостатністю майна таких банків.

Щоб мінімізувати ризики вкладника, потрібно скористатись правилом диверсифікації. Можна відкрити рахунки у кількох банках і на кожному з них тримати кошти в межах гарантованої суми відшкодування. Також можна диверсифікувати ризики, пов’язані з курсовими коливаннями, тримаючи декілька вкладів у різних валютах. Але в такому випадку потрібно пам’ятати, що відшкодування коштів в іноземній валюті здійснюється у гривневому еквіваленті.

Будьте уважні і завжди враховуйте максимальну суму, яку відшкодовує Фонд гарантування вкладів у випадку банкрутства банку!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter