Фонд гарантування і ЄБРР обговорили на зустрічі питання реструктуризації боргів Фонду і приєднання до нього Ощадбанку

ПРЕСРЕЛІЗ   

Представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) та Європейського банку реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) провели зустріч у Києві, на якій обговорили поточну ситуацію щодо реалізації плану реструктуризації боргів Фонду і приєднання до нього Ощадбанку, а також перспективи подальшого співробітництва. Зустріч відбулася за участю Керуючого директора ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, Керуючого директора ЄБРР у секторі фінансових установ Франсіса Маліжа, директора в регіоні Західні Балкани і в Східній Європі Александри Вукосавлевич, представників ЄБРР в Україні, директора-розпорядника Фонду Світлани Рекрут і директора фінансового Фонду Олени Нужненко.

Під час зустрічі сторони розглянули, зокрема, ключові стратегічні пріоритети співробітництва Фонду і ЄБРР на наступні 3-5 років, перспективи поширення гарантій Фонду на небанківські фінансові установи, накопичення достатньої кількості коштів, а також приділили особливу увагу проєкту закону про реструктуризацію боргів Фонду, підвищення суми гарантії за вкладами та приєднання до системи гарантування «Ощадбанку».

- «Успішна реструктуризація боргів Фонду разом з підвищенням гарантованої суми за вкладами і поширенням гарантій на «Ощадбанк» стане передумовою подальшої стабільної роботи Фонду, сприятиме фінансовій стабільності країни та зміцненню довіри до її фінансового сектору. Комплексний проєкт закону, який дозволить вирішити ці питання, уже поданий на розгляд Верховної Ради. Ми сподіваємося, що він буде ухвалений найближчим часом», - зазначила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

Починаючи з 2014 року ЄБРР проводить велику роботу, спрямовану на підтримку реформування фінансового сектору в Україні. В межах співпраці з Фондом було реалізовано низку проєктів технічної допомоги, зокрема, щодо вдосконалення організаційної структури та операційних процесів, розробки ІТ-інфраструктури, покращення процесів продажу та управління активами тощо. Основною метою діючого проєкту є допомога Фонду щодо реалізації плану реструктуризації його боргу перед державою та забезпечення його фінансової стійкості.

- «Ми вдячні ЄБРР за професійну підтримку за багатьма напрямками нашої роботи, зокрема, в питанні посилення платоспроможності Фонду. Свого часу ЄБРР спеціально підключив для нас експертів світового рівня, які допомогли розробити найбільш оптимальну програму реструктуризації боргів Фонду перед державою. Торік Рада з фінансової стабільності ухвалила план реструктуризації боргів Фонду з терміном дії до кінця 2021 року. Сьогодні це рішення потребує імплементації на рівні закону», - прокоментувала директор фінансовий Фонду Олена Нужненко. Детальніше про план реструктуризації боргів Фонду – за посиланням.

Нагадаємо, під час банківської кризи 2014-2017 років для забезпечення значних обсягів виплат гарантованого відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків Фонд був змушений залучити близько 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-12% від уряду та Національного банку України. На сьогодні залишок боргових зобов'язань Фонду перед державою становить 46,9 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,2 млрд грн відсотків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter