Від подолання наслідків – до попередження кризи: Фонд гарантування вкладів представив оновлену стратегію

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів починає новий етап розвитку, змінюючись не тільки ззовні, а й інституціонально. Про це сьогодні, 8 липня, під час конференції «Фонд гарантування вкладів: оновлена роль та стратегія» заявила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут. Участь у конференції, що була проведена за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», взяли майже двісті осіб, зокрема представники банківської спільноти, народні депутати та міжнародні експерти з питань гарантування вкладів.

- «Сьогодні Фонд заявляє про початок нового етапу розвитку. Відправною точкою на шляху наших перетворень стане оновлення законодавства. Як відомо, Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект (№5542-1), яким передбачено поширення гарантій Фонду на вклади в «Ощадбанку» та підвищення гарантованої суми відшкодування удвічі уже з моменту прийняття Закону, і до 600 тис. грн – з 01.01.2023. Очікуємо, що документ буде ухвалений в цілому до кінця року, - каже Світлана Рекрут. - Також триває активна робота з напрацювання законодавчої бази, яка дозволить з 01.01.2023 року запустити систему гарантування вкладів для небанківських фінустанов. Крім того, Фонд посилює захист прав вкладників. Імплементація Євродиректив дозволить повноцінно запровадити систему раннього реагування і надалі запобігати ліквідації банків. Наша мета – бути надійними партнерами банківської системи та гарантами фінансового спокою громадян», - сказала Світлана Рекрут.

За останні десять років роль Фонду гарантування вкладів у забезпеченні стабільності фінансової системи країни була однією із визначальних. Розпочата реформа банківської системи, що збіглася у часі із політичною та фінансово-економічною кризою в країні, завершилася тим, що з ринку було виведено 99 зі 178 банків.

- «Фонд зіграв критично важливу роль у допомозі Україні витримати останню фінансову кризу. Завдяки ефективній комунікації та активному донесенню інформації до вкладників, йому вдалося переконати український народ, що банківські вклади захищені. Незважаючи на закриття майже 100 банків, масового вилучення коштів з банків не сталося», - наголосив керівник Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Роберт Бонд у своїй вітальній промові до учасників конференції.

У результаті Фонд гарантування вкладів:

- забезпечив виплату понад 90 млрд грн вкладникам цих банків. Для їхньої зручності Фондом було розроблено Автоматизовану систему виплат, яка дозволяє вкладнику самостійно обирати де та коли отримувати гарантовані йому кошти. Не потрібно звертатися до Фонду, достатньо прийти до відділення одного з 11 банків-агентів та отримати свої гроші у межах гарантованої суми;

- створив систему реалізації активів банків, що ліквідуються. Фонд з нуля створив ринок проблемних активів – починаючи від конкурентної, доступної системи Прозорро.Продажі і закінчуючи залученням міжнародних гравців зі світовим ім’ям. У підсумку за рахунок надходжень від продажу і управління активами кредиторам банків, що ліквідуються, повернуто 53 млрд грн;

- розпочав активні процеси пошуку та повернення виведених з банків активів, у т.ч. в іноземних юрисдикціях, а також притягнення до відповідальності пов’язаних з банками осіб, чиї дії призвели до неплатоспроможності банків. Фондом за ст. 52 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» подано 65 позовних заяв щодо 43 банків, за якими виступають відповідачами понад 780 осіб, які є пов’язаними особами цих банків. Загальна сума позовних вимог складає 97,6  млрд грн.

До фахової дискусії на тему «Роль системи гарантування в розвитку фінансового сектору держави» також долучились Юрій Федорів (директор, керівник практики реструктуризації KPMG в Україні), Артур Радомський (директор офісу правління Банківського гарантійного фонду, Польща); Олена Нужненко (директор фінансовий Фонду гарантування вкладів), Віктор Новіков (заступник директора-розпорядника), Ольга Білай (заступник директора-розпорядника), Ярослав Матузка (Заступник Голови НБУ), Олена Коробкова (Виконавчий директор НАБУ), Сергій Наумов (голова правління АТ «Ощадбанк») та Юрій Мокрицький (Голова правління кредитної спілки «Вигода»).

Переглянути запис конференції можна за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter