Банківський депозит: строковий і на вимогу (до запитання)

Банківський вклад (депозит) – це кошти, що залучені банком в готівковій або безготівковій формі у національній валюті України або іноземній валюті на умовах банківського вкладу (депозиту), які вкладник передає банку на визначений термін під визначений відсоток, та які підлягають поверненню вкладнику після закінчення терміну дії договору.

Вкладником може бути фізична особа (у тому числі фізична особа –підприємець), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку.

Відповідно до Цивільного кодексу України договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад).

Депозит на вимогу (до запитання) – це коли банк бере на себе зобов'язання повернути вкладнику його гроші на першу вимогу вкладника.

Строковий депозит – відкривається на чітко визначений термін та передбачає, що банк зобов'язаний видати вклад і нараховані за ним відсотки тільки після закінчення терміну дії договору.

Строковий депозит не поповнюється, або договором може бути передбачено обмежену кількість внесків. Вкладник може достроково повернути вклад та відсотки тільки в тому випадку, якщо це передбачено умовами договору строкового банківського вкладу.

У варіанті вкладу на вимогу (до запитання), вкладник вкладає гроші без встановлення конкретного строку і може забрати їх за потребою.

Якщо гроші можуть знадобитися вам у будь-який момент, краще оформити вклад на вимогу (до запитання). У нього є свої «плюси»: такий рахунок можна поповнювати в будь-який час і на будь-які суми. Але є й«мінуси»: як правило, ставки за депозитами на вимогу (до запитання) нижчі,ніж відсотки за строковими вкладами.

В будь-якому разі при укладанні депозитного договору обов’язково ознайомтесь із Довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб, в якій міститься загальна інформація про систему гарантування, максимальний розмір відшкодування та які вклади підпадають під гарантії Фонду.

Перевірте, чи поширюються гарантії ФГВФО саме на ваш вклад. Щоб розраховувати на гарантії Фонду, переконайтесь, що договір укладається напряму між вами та банком!

Пам’ятайте, що на сьогодні гарантована максимальна сума відшкодування від ФГВФО становить 200 000 гривень – незалежно від кількості вкладів(рахунків) в одному банку.

Кожному вкладнику у кожному банку Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше граничного розміру суми відшкодування.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter