Чи гарантує Фонд кошти в банках вкладників - іноземних громадян?

Так, Фонд гарантує вклади вкладників-іноземних громадян. Як це відбувається?

За визначенням Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» вкладником є фізична особа, у тому числі фізична особа-підприємець, яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту),банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

Фізичною особою – нерезидентом вважаються іноземці, особи безгромадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України.

Незалежно від того, чи є вкладник громадянином України або іншої держави, йому відшкодовуються кошти в межах гарантованої суми відшкодування за вкладом, розміщеним у банку-учаснику Фонду.

Які документи необхідно пред’явити вкладнику-іноземному громадянину у відділенні банку-агента Фонду для отримання гарантованої суми відшкодування?

Вкладники-іноземні громадяни можуть отримати гарантовану суму відшкодування на підставі документа, що посвідчує особу:

  • для іноземних громадян, які постійно проживають в Україні, це паспортний документ з відміткою про наявність дозволу на постійне проживання;
  • для тих, хто тимчасово перебуває в Україні, – паспортний документ;
  • для осіб без громадянства, які:

1. Постійно проживають в Україні, – посвідка на постійне проживання.

2. Тимчасово перебувають в Україні, – паспортний документ.

3. Для біженців – посвідчення біженця.

Паспортним документом іноземця та особи без громадянства є документ,що підтверджує громадянство іноземця або посвідчує особу без громадянства,виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, дає право виїзду за кордон і визнаний Україною.

У разі якщо вкладник, який проживає за кордоном, не може отримати особисто суму відшкодування, виплата може бути здійснена його уповноваженому представнику в Україні на підставі довіреності (нотаріально засвідченої копії довіреності). Виплата банком-агентом відшкодування на підставі довіреності здійснюється за умови надання довіреною особою паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, та довіреності(нотаріально засвідченої копії довіреності).

Гарантована сума відшкодування коштів за вкладами відповідно до статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»становить 200 000 (двісті тисяч) гривень.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter