Як закрити кредитну картку?

Отримуючи кредитну картку, ви укладаєте з банком договір. І його припинення можливе лише на певних умовах. Тому уважно вивчіть договір ще до його укладання. Важливо, щоб при закритті кредитки на ній не було заборгованостей, так як закрити кредитну карту – ще не означає автоматично позбутися від усіх боргів.

Кредитна картка є власністю банку. Будь-яка кредитна картка пов’язана з відкриттям кредитного рахунку, який відноситься до поточних рахунків. Тому всі операції з відкриття та закриття такого рахунку регулюються правилами,встановленими Національним банком України. У відповідності з цими правилами установа банку має право закривати кредитний рахунок протягом 45 календарних днів з моменту надходження письмової заяви клієнта. Робиться це з метою того, щоб банк зміг перевірити чи вся заборгованість погашена, чи всі відсотки і комісії сплачені, а також запобігти випуску нової картки на ім’я клієнта, у разі закінчення терміну її використання.

Отже, перш за все, потрібно дізнатися, чи є заборгованість. Точну суму, яку необхідно сплатити та заборгованість за кредитом можна дізнатися:

  • зателефонувавши на телефонну лінію відповідного банку. Спочатку, щоб ідентифікувати вас, оператор попросить назвати анкетні дані, номер кредитного договору або кредитної картки. Після цього вам скажуть суму до погашення;
  • через інтернет-банкінг або мобільний банкінг. Там можна знайти інформацію про стан кредиту і поточну заборгованість за ним. Зареєструватися у вказаних додатках можна самостійно або попросити допомоги співробітника банку;
  • особисто завітавши до відділення банку з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Не погасивши борг, закрити кредитну картку не вийде. Якщо ж на ній,навпаки, залишилися особисті кошти власника, то їх потрібно забрати. Після того, як борг погашено, можна подавати заявку до банку про закриття карткового рахунку.

Заява про закриття рахунку подається письмово у відділенні банку. Після того, як її приймуть, треба попросити копію з вхідним номером, а також виписку за операціями на картковому рахунку. Наполягайте на тому, щоб обидва документи були засвідчені печаткою банку. Не факт, що вони вам знадобляться, але краще, щоб вони були.

Прийнявши у клієнта заяву, співробітник банку зобов'язаний при ньому знищити картку – розрізати пластик. Але на цьому історія не закінчується.

Процес закриття займає 45 днів, протягом яких за вже знищеною карткою можуть проходити транзакції. Чому так? З неї, наприклад, можуть списуватися відсотки за користування лімітом в попередні місяці.

Через півтора місяця потрібно знову звернутися до банку і отримати інформацію, чи немає нового боргу. Якщо є, слід з'ясувати, як він утворився і погасити його. Після цього можна буде взяти довідку про закриття карткового рахунку і відсутність боргу. Це фінальний і важливий документ, який бажано оформити документально.

Форма Довідки про погашення/відсутність заборгованості по карті та про відсутність до вас фінансових претензій може бути як типовою, так і вільною.Головне, щоб на ній стояла печатка банку та підпис відповідальної особи, яка видала цю довідку. У деяких банках видача такої довідки платна, однак грошей на це шкодувати не потрібно.

У разі виникнення подальших претензій з боку банку, наявність цього документа буде незамінним аргументом у суді. Довідку краще зберігати протягом кількох років після її отримання.

Щоб зайвий раз не витрачати час на відвідування відділення банку, краще замовити довідку, попередньо зателефонувавши до банку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter