Банківська картка для дитини

Для батьків важливо навчити дітей правильно користуватись грошима.

Картка із легкістю замінить готівкові кишенькові гроші, які зазвичай дають батьки, водночас спонукатиме у дитини бажання розвиватися і пізнавати світ фінансів. Тож чому не навчити дитину користуватись сучасним платіжним інструментом, який більш надійний та універсальний в порівнянні з паперовими купюрами?

Банківська картка для дитини – це сучасний фінансовий інструмент, який допоможе вашій дитині навчитися основам фінансової грамотності та з розумом користуватися власними коштами й банківськими послугами. Дитина у віці від 6 до 14 років не може оформити пластикову карту самостійно без згоди батьків.

Спеціальні дитячі картки видають тільки деякі українські банки, тому дізнайтесь, чи надає такі послуги ваш банк. На ім’я дитини відкривається додаткова картка до карткового рахунку одного з батьків.

Дитячі платіжні картки, як окремий банківський продукт, дають більше можливостей дитині:

  • доступ до інтернет-банкінгу з власного телефону.
  • екскурсії та заняття для підвищення фінансової грамотності від банку.
  • отримувати додатковий дохід у вигляді відсотків на залишок особистих коштів.
  • брати участь у змаганнях, конкурсах та акціях, організованих банком спільно з платіжними системами.
  • отримувати кешбек на певні категорії витрат.
  • мати банківську картку з індивідуальним дизайном та інше.
  • картки для дітей мають такий самий функціонал, що і звичайні платіжні картки. З їхньою допомогою можна здійснювати оплату покупок, зняття готівки, переказ коштів, але найголовніше – вчитися початкових принципів фінансової грамотності, що так важливо в наш час.
  • на будь-яку дитячу картку можна встановити денний, тижневий або місячний ліміт на зняття готівки в банкоматі й розрахунки в торговельних мережах, а батьки можуть володіти повною інформацією про витрати й покупки дитини за допомогою мобільного додатка. Адже дитячий пластик – це картка не тільки для дітей, але і для їхніх батьків, які можуть і повинні контролювати витрати дитини, коригувати їх.

Щоб оформити дитячу банківську картку, потрібно зайти до відділення банку з дитиною, взявши з собою власний паспорт та ІПН, свідоцтво про народження дитини або ID картку – паспорт після 14 років.

Деякі українські банки пропонують своїм клієнтам безплатно оформити додаткову платіжну картку до основної (дебетової або кредитної). Її можна передати будь-кому з близьких людей або дитині.

Але не слід забувати й про ризики. Найголовнішою проблемою з дитячою банківською карткою може стати надмірна довірливість малюків. Вони можуть повідомити незнайомим людям PIN-код, CVV – код або пароль від особистого кабінету.

Вкрай важливо регулярно нагадувати дітям, що такі відомості не можна говорити нікому, навіть працівникам банку або поліції (хоча про це треба і деяким дорослим нагадувати). Є також ризик, що дитина витратить всі кошти з рахунку на якісь дурниці в перший же день користування. Це, звісно, неприємно, але саме так вона вчиться раціонально розподіляти свої витрати. Тому батькам спочатку варто поповнювати рахунок невеликими сумами, поступово привчаючи дитину до планування бюджету.

Отже, власна платіжна картка для дитини – можливість вчитись управляти своїми першими фінансами. В сучасному світі такі навички, як вміння управляти банківським рахунком, розпоряджатись власними коштами, відкривають нові можливості й полегшують життя.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter