Довідка про систему гарантування вкладів: актуальна інформація

Однією із головних функцій Фонду є захист прав та охоронюваних законом інтересів вкладників.

Довідка про систему гарантування вкладів фізичних осіб є обов’язковим документом для ознайомлення перед укладанням з банком договору про розміщення коштів та  важливим для вкладника документом!

Зокрема, довідка містить інформацію про умови гарантування коштів за вкладом, максимальний розмір відшкодування, період відшкодування у разі віднесення банку до категорії неплатоспроможних та валюту відшкодування.

Крім того, банк зобов’язаний ознайомлювати вкладника з Довідкою після укладення договору не рідше ніж один раз на рік у спосіб, що визначать сторони у договорі.

У кожному відділенні банку повинна розміщуватися така інформація:

  • копія Свідоцтва учасника Фонду;
  • реквізити Фонду (місце знаходження, контактні номери телефону, адреса офіційної сторінки в мережі Інтернет);
  • зразок Довідки та актуальна інформація про граничний розмір відшкодування коштів за вкладами.

Звертаємо вашу увагу, що в системі гарантування вкладів України з 05 серпня 2021 року змінилося визначення поняття «вклад» і правила розрахунку суми відшкодування коштів вкладників.

Вкладом є кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти.

Фонд гарантує вклади фізичних осіб в банках України, що є учасниками Фонду, з переліком яких можна ознайомитись на сайті Фонду fg.gov.ua. Максимальна сума відшкодування коштів за вкладами в одному банку станом на сьогодні становить 200 тисяч гривень – це граничний розмір відшкодування коштів для одного вкладника.

Вклади в іноземній валюті відшкодовуються в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter