Коли можна витратити гроші, відкладені до резервного фонду?

Цей світ складний і непередбачуваний, тому кошти, що призначені для несподіваних і невідкладних потреб, тобто своєрідний власний фінансовий резервний фонд є цінною перевагою в житті.

Резервний фонд, або фінансова подушка безпеки – це заощадження однієї людини або цілої сім'ї у вигляді резервного фонду, який надає впевненість в завтрашньому дні. Без нього важко впоратися в кризовий період життя, який в будь-який момент може настати.

Особливість таких накопичень в тому, що їх не використовують на повсякденні витрати. Фінансову подушку справедливо називають чимось на зразок буфера, що пом'якшує удар в разі непередбачених обставин. Але життя сповнене спокус, нам буває складно втриматись, щоб не витратити свої заощаджені фінансові резерви. Інколи нам здається, що це зараз саме той випадок, коли можна взяти гроші з резервного фонду, або людина сама в цьому намагається себе переконати, щоб виправдати бажання витратити кошти. Тож як втриматись від спокуси або зрозуміти, що настав «той самий» день?

Щоб зрозуміти необхідно поставити собі лише три запитання:

  1. Чи трапилось щось несподіване? Несподіваним може бути: звільнили з роботи, заблокували банківський рахунок, налетів ураган і пошкодив дах, авто потрапило у ДТП, погіршилось здоров’я, бізнес закрили на карантин. Всі інші витрати потрібно планувати заздалегідь.
  2. Чи це терміново? Важливо правильно обирати пріоритети для планування витрат. Якщо всі покупки відносити до термінових, дуже швидко від фінансових резервів нічого не залишиться. Терміновим може бути такі випадки як, наприклад, зламався холодильник, в якому повно продуктів, а на дворі +30˚С, або розбився смартфон, і ви втратили зв’язок з партнерами по роботі.
  3. Це дійсно необхідно? Ви можете бути впевнені, що знаєте різницю між потребами та бажанням. Але знайти чітку межу буває непросто. Дійсно, необхідним може бути: медична процедура, з якою не можна зволікати; транспортні потреби, пов’язані з роботою; незапланована поїздка, яку неможливо відкласти.

Якщо всі три запитання отримали відповідь «так» – візьміть гроші з вашого резервного фонду. Не шкодуйте, а радійте, що раніше їх не витратили, адже завдяки вашій витримці вам не доведеться залазити в борги.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter