Як Фонд розраховує гарантовану суму у випадку виведення банку з ринку?

Фонд гарантування вкладів – установа, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку!

Відповідно до статті 2 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», вкладом є кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти.

Вкладники банків мають звертати увагу, що змінено правила розрахунку суми відшкодування коштів вкладників, стаття 26 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Кожному вкладнику Фонд гарантує відшкодування коштів, які були залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) в готівковій або безготівковій формі у національній або в іноземній валюті на умовах:

  • договору банківського рахунку;
  • договору банківського вкладу (депозиту);

Максимальна сума гарантованого відшкодування одній особі в одному банку незалежно від кількості рахунків складає 200 000 гривень.

Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Гарантії Фонду поширюються на вклади в іноземній валюті, однак їх відшкодування здійснюється у гривні. Перерахунок валютних вкладів в національну валюту здійснюється за офіційним курсом НБУ, встановленим на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

У попередній редакції закону ці розрахунки здійснювалися станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Фонд гарантує кошти фізичних осіб та фізичних осіб - підприємців й завжди виконує свої зобов’язання!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter