Що таке фінансова свобода?

Всі мріють про неї. Вона така бажана та недосяжна. Деякі називають її фінансовою незалежністю. І кожен вкладає свій сенс в це поняття. Чому?

Тому що всі ми різні, і по-різному уявляємо своє життя мрії. І тому витрати теж будуть відрізнятись. Починати потрібно з того, як ви хочете прожити своє життя.

Розберімося, що ж означає цей термін, і як можна досягти фінансової свободи кожному з нас.

Фінансова свобода – це наявність ресурсів для досягнення мети вашого життя, без надмірної турботи про гроші. Або – це такий фінансовий стан, в якому доходи значно перевищують витрати та складаються переважно з пасивного доходу.

Чому не потрібно звертати увагу тільки на цифри? Багато з нас мріють стати мільйонерами. Але ви можете отримувати щомісячний дохід 1 000 000 гривень і  не мати фінансової свободи при цьому, тому що ваші щомісячні витрати можуть дорівнювати 1 100 000 гривень. В такому випадку не може бути і речі про свободу.

В ідеалі наші витрати повинні покриватися коштами від пасивного доходу. І немає різниці, скільки вони будуть складати: 10 000 гривень чи 100 000 гривень. До прикладу:

Витрати людини, яка перебуває у стані фінансової свободи, в місяць складають 10 тисяч гривень, її дохід від депозитів та інвестицій в місяць - також 10 тисяч гривень.

Кожен тепер може порахувати рівень власної фінансової свободи. Адже у кожного з нас є свій рівень витрат, тому і рівень фінансової свободи буде у кожного різний.

Якщо ви тільки починаєте свій шлях до фінансової свободи, ми радимо звернути увагу на створення особистого фінансового плану. Почніть з маленьких кроків:

  • з’ясуйте де зараз ви знаходитесь, в якому стані ваші фінанси.
  • проаналізуйте баланс ваших доходів та видатків, почніть вести бюджет, оптимізуйте витрати.
  • використовуйте правило «спочатку заплати собі», тобто відкладайте мінімум 10% від доходу на заощадження або створення фінансової подушки безпеки.

Через деякий час ви побачите перші результати своєї праці. Не зупиняйтеся та слідуйте далі. Розвивайте та покращуйте власні фінансові навички разом з нами.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter