Що таке ПІН-код? Як він захищає банківську картку?

ПІН (персональний ідентифікаційний номер) – це чотиризначне число, яке фактично є паролем для вас, як утримувача карти, своєрідним електронним підписом. ПІН-код не має інших символів крім цифр, і це робить його простим та зручним для запам'ятовування.

Чому сталось саме так? Проста відповідь: те, що ПІН-код складається саме з цифр, зумовлено наявністю лише цифрової клавіатури у перших моделях банкоматів.

ПІН-код автоматично формується програмою персоналізації карток, а далі роздруковується на аркуші, що всередині конверта, який видається у запечатаному вигляді власнику картки. Дізнатися ПІН може лише людина, яка особисто відкриє конверт.

Існують також інші способи отримання ПІН-коду. В деяких банках запроваджена система миттєвого отримання електронного ПІН-коду у вигляді SMS-повідомлення на особистий номер телефону. Це робить процес отримання ПІН-коду ще більш безпечним та максимально спрощеним.

Зазвичай ПІН-код необхідний для ідентифікації законного утримувача карти, при отриманні грошей готівкою, інколи він потрібен при оплаті покупок у торгівельних мережах. Коли ви використовуєте ПІН-код при розрахунку у магазині, уважно слідкуйте за тим, щоб сторонні особи не побачили комбінацію цифр, яку ви набираєте. Теж саме стосується і користування банкоматом.

Ні в якому разі не варто записувати ПІН-код на банківській картці чи повідомляти його будь-кому.

Зверніть увагу! Не зберігайте ПІН-код разом із карткою. До сумних наслідків призводить звичка тримати у гаманці картку, а поруч із нею маленький аркуш паперу, на якому записано ПІН-код.

Краще за все запам'ятати свій ПІН-код.

Важливе правило безпеки: змінюйте ПІН-код до картки періодично.

Фахівці з безпеки користування банківськими продуктами радять це робити раз на 3 місяці. В разі виникнення ситуацій, коли є підозра, що ваш ПІН-код став відомий стороннім особам, необхідно змінити його негайно.

Якщо Ви забули Ваш ПІН-код, зверніться до банку, який видав вам картку. Працівники банківської установи допоможуть вам якнайшвидше вирішити це питання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter