Правило особистого бюджету «50/30/20»

Приблизно за тиждень до зарплати більшість людей задається питаннями: а де ж мої гроші з минулого місяця, куди вони так швидко зникли? Щоб з вами цього не відбувалося, сьогодні розповімо про те, що собою являє правило «50/30/20» – гроші на обов’язкові витрати, заощадження і стиль життя, та як правильно планувати свій бюджет, щоб не вибиватися з фінансової стабільності.

Правило «50/30/20» — спосіб бюджетування, розроблений американською сенаторкою та експерткою з питань банкрутства Елізабет Уоррен. Необхідно розділити ваш місячний дохід на 3 частини — 50% на базові потреби, 30% на приємні штуки та 20% на довгострокові заощадження.

Не потрібно рахувати складні відсотки для того, аби уже зараз почати розподіляти власний бюджет. Якщо ви початківець та хочете управляти особистими фінансами та почати заощаджувати, спробуйте правило «50/30/20» для ведення бюджету.

Як воно працює?

Спершу встановлюється цифра вашого місячного доходу з вирахуванням податків. Сукупний дохід розділяєте на три категорії:

  • 50% — потреби
  • 30% — бажання
  • 20% — заощадження

Важливо чітко виокремити різницю між потребами та бажаннями. Можна легко сплутати необхідний мінімум із додатковими витратами «для себе».

Основні або базові потреби – те, без чого просто не обійтись у повсякденному житті та за що необхідно буде регулярно платити кожен місяць:

  • кредити та борги;
  • оренда житла, комуналка;
  • платіжки за інтернет, телевізор, мобільний зв’язок;
  • плата за проїзд або утримання автомобіля;
  • планові витрати на лікування;
  • їжа.

30% ваші забаганки-бажання – це те, без чого можна прожити, але не дуже й хочеться. Приємні речі, як похід у кіно, обід у ресторані, нові гаджети, аксесуари та взуття, квитки на гру, різні делікатеси та розваги. Наприклад: вам може бути потрібне нове пальто, адже старе уже зносилося перед початком сезону. Але якщо ви купуєте додаткове нове пальто – це уже забаганка.

20% від зарплати підуть на заощадження, майбутню пенсію, формування фінансової подушки безпеки або інвестування. Найефективніше – зробити ваші заощадження автоматичними. Якщо у вашої картки є можливість увімкнути автоматичне переведення певної суми на депозит або скарбничку – зробіть це, щоб заощадити свій час і не піддаватися спокусі все витратити.

Які ж у правила плюси та мінуси?

➖ Варто зауважити, що у правила «50/30/20» є кілька недоліків. Такий бюджет не підходить тим, у кого більша частина грошей йде на погашення кредиту, освіту, оренду житла.

➖ Також, якщо ви ведете сімейний бюджет, варто заздалегідь обговорити з партнером, що для вас «Забаганка», а що – «Потреба», адже в різних людей може бути різний погляд на такі речі.

➕ Головний плюс способу в тому, що він дійсно дуже простий, тож підійде підліткам, молодим фахівцям та початківцям на полі особистих фінансів. Використання правила «50/30/20» дає змогу розслабитись, не думати над кожною копійкою і вчить розподіляти гроші автоматично. А ще – це хороший початок для тих, хто шукає різні способи самодисципліни.

Такий спосіб ідеально підходить тим, хто робить перші кроки на шляху фінансової грамотності. Вам не потрібні схеми, формули, аналітика – лише простенька формула розподілу грошей.

Чому варто почати з правила «50/30/20»?

Воно добре підходить для створення звички ведення бюджету, вчасної сплати боргів та створення заощаджень. Алгоритм простий і зрозумілий, хоча може мати свої особливості залежно від доходу та стилю життя.

З правилом «50/30/20» ви точно будете свідоміше ставитися до грошей, ніж без нього. Воно допоможе бачити, де ви витрачаєте більше, ніж потрібно.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter