Виявлені Фондом факти лягли в основу провадження, у рамках якого повідомлено про підозру власнику та екс-керівникам АТ «Дельта банк»

13.10.2021

Виявлені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб факти неправомірної поведінки власника та екс-керівників АТ «Дельта Банк», які призвели до завдання банку масштабних збитків, лягли в основу численних кримінальних проваджень. У тому числі – знайшли своє відображення у кримінальному провадженні, у рамках якого 11.10.2021 Головним слідчим управлінням Національної поліції України разом зі Службою безпеки України за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора було повідомлено про підозру колишнім голові Спостережної ради та фактичному власнику АТ «Дельта Банк», голові Ради директорів банку та її заступникам, у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України.

Вказаним особам інкримінується заволодіння коштами АТ «Дельта банк» в особливо великих розмірах шляхом кредитування підконтрольної юридичної особи під забезпечення земельних ділянок, заставна вартість яких була завищена майже в 100 разів. Результатами такого кредитування стало заподіяння банку шкоди у розмірі майже 200 мільйонів гривень.

Крім цього, вказаним особам повідомлено про підозру в організації проведення завідомо збиткових для АТ «Дельта Банк» правочинів. Зокрема, шляхом укладення договорів про відступлення права вимоги, за якими здійснено незаконне відчуження майнових прав банку та заставного майна без фактичного отримання АТ «Дельта Банк» грошових коштів, у результаті чого банку завдано шкоду на суму близько 1 мільярду гривень.

Крім того, 11.10.2021 уже у іншому кримінальному провадженні Головним слідчим управлінням Нацполіції України разом з СБУ за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора за фактом організації кредитування ще однієї підконтрольної юридичної особи було повідомлено про підозру колишньому голові Спостережної ради та фактичному власнику АТ «Дельта Банк» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України. Внаслідок неповернення вказаного кредиту банку завдано шкоду в сумі 76,5 мільйонів доларів США.

Такі дії правоохоронних органів є результатом кропіткої праці. Складність процесу доказування щодо вчинення кримінальних правопорушень у сфері банківської діяльності пов’язана, зокрема, з необхідністю проведення значної кількості слідчих дій для встановлення об’єктивних обставин вчинення кримінальних правопорушень на підставі детального аналізу доказової бази як у вигляді документів так і показань свідків.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вітає активну позицію Головного слідчого управління Національної поліції України, Служби безпеки України та Офісу генерального прокурора у розслідуванні фактів виведення з АТ «Дельта Банк» активів колишнім власником та топ-менеджерами банку. Ці логічні та послідовні кроки з боку правоохоронних органів спрямовані, у тому числі, на подолання наслідків банківської кризи 2014-2016 років та унеможливлення її повторення.

Проведення об’єктивного та неупередженого розслідування всіх фактів протиправної діяльності власників та екс-керівників усіх банків призведе до відновлення порушених прав кредиторів неплатоспроможних банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter