Ольга Білай: «Необхідність повноцінного впровадження Євродиректив найяскравіше підтверджують наслідки кризи 2014-2016 рр»

ПРЕСРЕЛІЗ    

Ольга Білай, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, взяла участь у шостому щорічному засіданні підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС, що відбувся 26 жовтня. До складу української делегації також увійшли представники Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Міністерства внутрішніх справ, Національного банку та ряду інших державних органів.

Під час свого виступу Ольга Білай представила Європейській стороні інформацію щодо повноважень Фонду гарантування та нагадала про уроки, засвоєні Україною за результатами фінансово-банківської кризи 2014/2016 років.

- Необхідність повноцінного впровадження Директиви 2014/59/ЄС найяскравіше підтверджують наслідки фінансово-банківської кризи 2014-2016 років. Тоді, майже зі 100 банків, що були визнані неплатоспроможними, всього 10 було врегульовано у спосіб, інший, ніж ліквідація. Основні причини, які завадили більш успішному врегулюванню – це вкрай низька якість або взагалі відсутність ліквідних активів. Відтак, для успішного врегулювання потрібно забезпечити збереження якості активів та починати діяти заздалегідь – ще до того, як банк стає неплатоспроможним. У цьому і полягає система раннього реагування, над впровадженням та розвитком якої ми активно працюємо, – сказала Ольга Білай.

Саме для уникнення подібних кризових ситуацій у банківській сфері, а також підвищення захисту всіх категорій кредиторів банків сьогодні Фонд гарантування вкладів активно працює над гармонізацією вітчизняного законодавства із нормами Євродиректив, зокрема директиви 2014/59/ЄС (про відновлення платоспроможності та врегулювання неплатоспроможності банків). Окрім того, що це є виконанням взятих Україною на себе зобов’язань згідно з Угодою про Асоціацію з ЄС, це також допомагає вдосконалювати підхід до врегулювання неплатоспроможності банків, передусім завдяки застосуванню системи раннього реагування на проблеми в банках.

За словами Ольги Білай, сьогодні Фондом разом із НБУ здійснюється моніторинг показників фінансового стану всіх банків на постійній основі та триває активна робота над розширенням можливостей та інструментів системи раннього реагування та їх подальшим відображенням у законодавстві України.За результатами проведеного засідання підкомітету українською стороною були представлені подальші кроки щодо впровадження законодавства ЄС та створення системи гарантування для кредитних спілок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter