Протягом якого періоду Фонд виплачує гарантоване відшкодування?

Фонд гарантує відшкодування коштів, які були залучені банком (або які надійшли для вкладника) в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті на умовах договору банківського рахунку або банківського вкладу (депозиту), включаючи нараховані відсотки на такі кошти.

Це означає, що у разі визнання банку неплатоспроможним Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200 000 гривень.

Після визнання банку неплатоспроможним і запровадження тимчасової адміністрації, Фонд не пізніше 20 робочих днів починає виплати гарантованого відшкодування його вкладникам (для банків, база даних про вкладників яких містить інформацію про більше ніж 500 000 рахунків, – не пізніше 30 робочих днів).

Для отримання належного відшкодування, вкладник має право після оголошення про початок виплат, разом з паспортом та ІПН звернутися до будь-якого відділення одного з банків-агентів Фонду, отримати свої кошти в готівковій або безготівковій формі (за вибором вкладника). Фонд завжди закликає вкладників не зволікати, та звертатися за відшкодуванням, адже виплати обмежені у часі періодом здійснення ліквідаційної процедури банку. 

Слід зазначити, що ліквідаційна процедура банку вважається завершеною з моменту затвердження ліквідаційного балансу.

Фонд припиняє виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день затвердження ліквідаційного балансу банку та не пізніше наступного робочого дня розміщує на офіційному веб-сайті Фонду оголошення про припинення Фондом виплат гарантованої суми відшкодування (Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», стаття 28). Згідно з частиною 3 статті 53 цього Закону з моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна процедура банку вважається завершеною, а банк ліквідованим – з моменту внесення запису про припинення банку до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Перевірити статус банку можна на сайті Фонду у розділі «Банки в управлінні Фонду».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter