Банківська картка та подорожі

Віднедавна банківська картка стала нашим супутником на кожен день нашого життя – коли ми здійснюємо покупки, розраховуємось за будь-які послуги. При цьому не слід забувати про те, що вона є корисним та необхідним фінансовим інструментом під час подорожей за кордон.

Оплачувати товари за кордоном банківською карткою дуже легко, навіть незважаючи на конвертацію іноземної валюти в перерахунку до гривні. DCC (Dynamic Currency Conversion) – миттєва конвертація валюти – проведення за кордоном операції у валюті країни-емітента картки (для України це гривня). Іншими словами при знятті чи купівлі за кордоном, банкомат чи продавець пропонує миттєво конвертувати суму операції з місцевої валюти в гривню. При цьому в банкоматі клієнт отримує місцеву валюту або покупка в магазині відбувається в місцевій валюті. Операції з миттєвою конвертацією валюти можуть проводитись при:

1) знятті готівки за кордоном в банкоматі чи касі;

2) розрахунках за кордоном у торгівельній мережі;

3) розрахунках на іноземних інтернет-ресурсах.

Але кожна транзакція повинна бути безпечною для користувача. На що ж саме важливо звернути увагу?

Наприклад, ви збираєтесь у поїздку і вже купили квитки і навіть зібрали валізу. Згадайте, а чи повідомили ви банк-емітент про ваші плани?

Дзвінок до банку з наданням інформації оператору щодо запланованого перебування за кордоном допоможе вам безпечно користуватись карткою. Необхідно повідомити банк про країни перебування, час запланованої подорожі та налаштувати обмеження за карткою.

Ця звичайна процедура убезпечить вас від блокування банком картки під час першої спроби оплатити товар карткою за кордоном.

Інколи доцільно мати банківську картку у валюті тієї країни, до якої ви подорожуєте, тому що банківська транзакція за кордоном не є простою процедурою. Участь у розрахунку бере валюта грошової операції, валюта платіжної системи та валюта вашої банківської карти. Якщо вартість вашої покупки у валюті відрізняється від валюти вашої карти, система автоматично змінить її на відповідну. Саме так виникає подвійна конвертація валют, яка відповідно спричинить додаткові витрати. Радимо відкривати банківський рахунок з валютою країни, яку ви плануєте відвідати – це допоможе уникнути зайвих фінансових втрат.

Доцільно також звернути увагу безпосередньо на банківську картку. Картка з чіпом є більш надійною, оскільки її алгоритм захисту складніший, ніж у картки з магнітною смугою. Також варто  зазначити, що додаткова банківська картка може знадобитись у випадку втрати основної банківської картки під час поїздки – це захистить вас від ситуації, в якій ви можете раптово залишитися без грошей.

Зверніть увагу! Миттєва конверсія валюти – це послуга, яку пропонують торгові точки по всьому світу для власників карток Visa і MasterCard. Це можливість проведення за кордоном операції у валюті країни-емітента картки (для України це гривня). Тобто при знятті або купівлі за кордоном банкомат або продавець пропонують миттєво конвертувати суму операції з місцевої валюти в гривню.

Іноді, під час здійснення покупок за кордоном вам можуть запропонувати вибрати для оплати чи валюту вашої карти або валюту країни перебування. Радимо не обирати валюту банківської карти, а обирати валюту країни.

Намагайтесь знімати гроші в банкоматах вашого банку, а також в банках-партнерах – це дозволить знизити ваші витрати на комісію. Якщо ви не знаєте мову країни, до якої подорожуєте, будьте уважними при користуванні банкоматами. Також, краще не користуватись карткою на якій встановлено  кредитний ліміт.

З метою підвищення безпеки користування карткою радимо вам перед поїздкою відключити ліміт на операції за платіжною карткою на час перебування в іншій країні.

Також радимо дотримуватись рекомендацій банку щодо використання платіжних карток в країнах підвищеного ризику.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter