Хто є учасником Фонду гарантування вкладів?

Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон), статті 17, учасниками Фонду можуть бути виключно банки України (поки що крім Ощадбанку). Будь-які інші фінансові установи не мають законного права називати себе учасником Фонду гарантування вкладів.

Участь банків у Фонді є обов’язковою.

Банки в Україні набувають статусу учасника Фонду в день отримання банківської ліцензії від НБУ, а дані про них вносяться до Реєстру учасників Фонду.

На підтвердження цього статусу банки отримують Свідоцтво учасника Фонду. Актуальний перелік банків - учасників розміщений на вебсайті Фонду у розділі «Учасники Фонду».

За номером та датою видачі Свідоцтва можна перевірити, чи належить це Свідоцтво установі, що його опублікувала.

Банк-учасник Фонду зобов’язаний сплачувати до Фонду збори, визначені  Законом, та дотримуватися інших вимог Закону та нормативно-правових актів Фонду.

Фонд має право безоплатно одержувати від банку інформацію про його діяльність, пояснення з окремих питань, будь-які документи, необхідні для здійснення перевірки та виконання Фондом інших функцій, передбачених  Законом. Банк зобов’язаний надавати Фонду на його вимогу або відповідно до вимог законодавства документи та іншу інформацію, необхідні для виконання Фондом функцій, передбачених Законом. Банки надають інформацію, що містить банківську таємницю, у порядку, встановленому Законом України "Про банки і банківську діяльність".

Фонд виключає банк з числа учасників Фонду в разі прийняття НБУ рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Фонд веде Реєстр учасників Фонду в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Фонду.

Один раз на рік, станом на 1 січня, Фонд розміщує на своєму офіційному вебсайті перелік учасників Фонду, але не пізніше одного місяця після настання відповідного строку. Якщо відбулись зміни в переліку учасників Фонду, оновлення інформації відбувається не пізніше 14 днів після внесення відповідних змін до Реєстру учасників. Станом на 1 жовтня 2021 року у реєстрі учасників Фонду гарантування вкладів нараховується 70 діючих банків.

Що означає для споживачів фінансових послуг статус банку як учасника Фонду?

Якщо банк має Свідоцтво учасника Фонду, для його клієнтів це означає, що кошти, які вони будуть тримати на поточному рахунку чи депозиті, за винятком випадків, описаних в частині 4 статті 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (Кошти, що не гарантуються Фондом), підпадають під гарантії Фонду. У разі визнання банку неплатоспроможним, вкладник отримає від Фонду відшкодування в межах гарантованої суми – до 200 000 гривень.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter