ТОП-3 судових рішень року, що стали переломними у судовій практиці

ПРЕСРЕЛІЗ   

2021-ий рік, що минає, став для Фонду гарантування вкладів без перебільшення знаковим та плідним за результатами проведеної судово-претензійної роботи. До ключових здобутків можна віднести не тільки ряд позитивних рішень у судових справах, ухвалених як на користь Фонду, так і на користь неплатоспроможних банків, а також правові висновки, сформовані Великою Палатою Верховного Суду, що стали переломними у судовій практиці, та внесли чіткість і однозначність у правозастосуванні у різних правовідносинах, що виникають під час ліквідації банків. Про ТОП судових рішень року – детальніше.

Рішення 1: ТОП-менеджери неплатоспроможного банку мають компенсувати шкоду, нанесену кредиторам

У травні стався переломний момент у питанні стягнення шкоди, завданої кредиторам неплатоспроможних банків пов’язаними з банками особами. Велика Палата Верховного Суду ухвалила рішення у справі №910/11027/18 за позовом Фонду гарантування вкладів до 14 колишніх керівників банку «Укоопспілка» про відшкодування ними солідарно понад 76 млн грн шкоди, завданої кредиторам банку. Це перше остаточне судове рішення в цій категорії справ, яке має сформувати правозастосовчу практику.

Фонд гарантування вкладів також сподівається, що зрештою це рішення стане основою для формування правозастосовчої практики в цій категорії справ. На сьогодні, враховуючи висновки у справі щодо АБ «Укоопспілка», Верховним Судом було прийнято рішення про направлення на новий розгляд ще двох справ за двома банками («Даніель» та «Легбанк»), загальна сума заявлених вимог за якими понад 1,53 млрд грн, а кількість відповідачів – 35 осіб.

Загалом, у судах на різних етапах розгляду перебувають позови, пред’явлені до 816 відповідачів (акціонерів та пов'язаних осіб) 69 банків на загальну суму 97,8 млрд грн. Отримані кошти будуть спрямовані на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються.

Рішення 2: Ліквідація банків в порядку загальної процедури банкрутства – неприпустима

Принципово важливою є Постанова Верховного Суду по справі № 910/4475/19. Суд підтвердив, здавалося б, очевидне: ліквідація банку в порядку загальної процедури банкрутства неприпустима, а має відбуватися виключно за процедурою, врегульованою спеціальним законодавством, а саме – Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
Крім того, упродовж 2021 року Фондом активно застосовувалися положення так званого «банківського закону» (№ 590-ІХ) та позиція Великої Палати Верховного Суду по справі №925/698/16, що дозволило відновити контроль та продовжити ліквідаційну процедуру ще у чотирьох так званих «зомбі-банках», за якими рішення Національного банку України та Фонду гарантування вкладів щодо відкликання банківської ліцензії, призначення тимчасової адміністрації та ліквідації було скасовано.
Так, контроль було відновлено над ПАТ «АКБ «Капітал», ПАТ «Банк Велес», ПАТ «Златобанк», ПАТ «КБ «Преміум» та забезпечено реалізацію всіх правил та процедур, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Це допомогло не просто формально відновити ліквідаційні процедури у банках, а поновити розрахунок із кредиторами цих фінустанов.

Рішення 3: Банки, що ліквідуються, можуть відчужувати у ході торгів активи на користь фізичних та юридичних осіб

Великою Палатою Верховного Суду 16.03.2021 було прийнято Постанову в рамках судової справи № 906/1174/18 щодо визнання договору про відступлення прав вимоги недійсним та скасування рішення про державну реєстрацію прав і обтяжень, якою розмежовано ознаки договору факторингу та договору відступлення права вимоги, що дає чітке уявлення про їх відмінності.
Цим рішенням підтверджено правомірність відчуження банками, що перебувають у процедурі ліквідації, прав вимог за кредитними договорами на користь фізичних осіб та юридичних осіб без статусу фінансової установи.
Зазначені правові висновки дають змогу уникнути численних безпідставних позовів, зменшуючи навантаження, як на судову систему, так і безпосередньо на Фонд та банки.
– З 2012 року, відколи Фонд гарантування отримав повноваження з виведення з ринку неплатоспроможних банків, в управління Фонду було передано 100 банків. У багатьох питаннях нам довелося бути першопрохідцем – від створення системи аукціонів для продажу активів банків – до відстоювання позиції кредиторів у справах про відшкодуванні шкоди, нанесеної акціонерами банків. Кожен наш крок супроводжувався напрацюванням нормативно-правової бази. Винесені рішення формують судову практику і встановлюють правила, за якими надалі працюватиме банківська система та система гарантування вкладів. Наш пріоритет на найближчі роки – напрацювання бази у справах зі стягнення шкоди, нанесеної кредиторам банків, пов’язаними особами, у першу чергу ТОП-менеджментом та акціонерами, – сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter