ТОП-10 лотів за підсумками 2021 року: що Фонд продав на аукціонах за найвищою ціною

ПРЕСРЕЛІЗ    

Фонд гарантування вкладів упродовж 2021 року продав активи банків, що нині ліквідуються, на загальну суму 2,4 млрд грн. За найвищою ціною торік були продані такі лоти:

1. Земельна ділянка «Родовід Банку» площею 113,5 га в Києві на вулиці Озерній – за 370 млн грн;

2. Головний офіс «ВТБ Банку» площею 5975,3 кв. м разом із земельною ділянкою площею 0,1155 га в місті Києві на вулиці Пушкінській, 26 – за 294,3 млн грн;

3. Головний офіс «Родовід Банку» площею 6077,1 кв. м у столиці на вулиці Петра Сагайдачного, 17 – за 280,6 млн грн;

4. Пул активів банку «Фінанси та Кредит» і «Дельта Банку», до складу якого увійшли права вимоги за кредитами юридичних осіб (частина з них у заставі НБУ) – за 269,1 млн грн;

5. Пул кредитів юридичних осіб, виданих банком «Фінансова ініціатива» (частина з них у заставі НБУ) – за 148 млн грн;

6. Готель «Вікторія» площею 11 745,9 кв. м в Одесі (актив «Місто Банку») – за 139,3 млн грн;

7. Офісне приміщення, колишня філія «Місто Банку», площею 2 512,60 кв. м в центрі Києва, в Несторівському провулку, 6 – за 84 млн грн;

8. Адміністративно-складський комплекс площею 10 806 кв. м у Києві (актив «Діамантбанку») на вулиці Скляренка, 4 – за 78,8 млн грн;

9. Право вимоги за кредитом юридичної особи та земснаряд МЗ-17 МЕ №11 (актив АТ «Місто Банку») – за 61,1 млн грн;

10. Офісне приміщення, колишня філія банку «АРКАДА», площею 1 609,1 кв. м в Києві, на вулиці Єлизавети Чавдар, 32 – за 60 млн грн.

«Поглянувши на топ-10 лотів із найвищою ціною продажу, ми бачимо, що їх левова частка – традиційно нерухомість. Вона швидко продається, якщо не має обтяжень. Більш складний вид активу – права вимоги за кредитами, з багаторічною прострочкою, видані пов’язаним з банками особам, дуже часто з сумнівним забезпеченням чи взагалі беззаставні. В загальному розрізі активів збанкрутілих банків права вимоги за непрацюючими кредитами становлять майже 80%. Купівля таких активів вимагає від інвестора не тільки оплати за лот, а й додаткових витрат – на судові процеси з метою стягнення боргу або застави, юридичні консультації, інвестиційну оцінку тощо. При цьому стягнення коштів може бути тривалим і проблематичним, застава знецінитися з часом, а результат інвестицій – не гарантовано. Тому ціна продажу активу на ринку залежить передусім від його якості», – розповів директор департаменту консолідованого продажу активів Фонду Олександр Кульчицький.

Нагадаємо, що за підсумками 2021 року загальна сума надходжень коштів до банків, які ліквідуються Фондом гарантування вкладів, становила 2,8 млрд грн. Із них 2,4 млрд грн – сума надходжень від продажу активів банків.

Всі кошти від продажу активів неплатоспроможних банків Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами. Аукціони з продажу активів проходять в електронній системі «Prozorro.Продажі» та на міжнародних торгових майданчиках, за відкритою і прозорою процедурою. Кожен бажаючий може взяти участь у торгах, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Переможцем аукціону стає учасник, який запропонує найвищу ціну за лот.

Детальна інформація про заплановані торги та результати аукціонів розміщена на сайті Фонду в розділі «Продаж активів» за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter