ВРУ ухвалила закон про підвищення гарантованої суми за вкладами та повне відшкодування Фондом гарантування коштів вкладникам на період воєнного стану

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів вітає ухвалення Верховною Радою України законопроєкту № 5542-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами. Зараз цей законопроєкт, спрямований на підвищення довіри вкладників до банківської системи та забезпечення її стабільності, потрібен фінансовому сектору країни як ніколи. Він вирішує низку ключових питань, зокрема:

Сприяє реалізації ініціативи Президента України про запровадження норми про повне відшкодування вкладів фізичних осіб Фондом гарантування вкладів на період дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування. 

Упродовж вказаного періоду Фонд гарантування вкладів відшкодовує кожному вкладнику банку кошти в повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених частиною четвертою статті 26 Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.

Дія цієї норми поширюється на банки, рішення про виведення з ринку яких будуть прийняті після набрання чинності цим Законом.

Через три місяці після припинення чи скасування дії воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме не менше 600 000 грн.

Це стосуватиметься банків, що визнаватимуться неплатоспроможними після  набрання чинності цими нормами.

Ощадбанк приєднується до Фонду гарантування вкладів.

Приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів запроваджує конкурентні умови для всіх банків в Україні. Це відповідає міжнародним стандартам, якими передбачена обов’язкова участь у системі гарантування всіх банківських установ, що залучають вклади, а також відкриває перед Ощадбанком нові можливості з залучення у капітал інвестицій Європейського банку реконструкції та розвитку.

Приєднання Ощадбанку до Фонду було закладено в законодавстві ще у 2001 році, у прикінцевих положеннях Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Підвищується фінансова стійкість Фонду гарантування вкладів шляхом реструктуризації його заборгованості перед Міністерством фінансів України.

Реалізація попередніх пунктів стала можливою завдяки реструктуризації заборгованості Фонду, що також передбачено ухваленим законом. Погашення заборгованості в частині номіналу векселів здійснюватиметься з коштів Фонду гарантування вкладів, а в частині, що відповідає нарахованим відсоткам, - за рахунок коштів, стягнутих з колишніх власників та пов’язаних осіб, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ.

Закон набере чинності після підписання Президентом України та офіційного оприлюднення.

«Усі наші кроки сьогодні спрямовуються у двох напрямках – вирішення оперативних завдань та робота на перспективу. І прийнятий Закон – тому своєрідний доказ. Адже з одного боку він запроваджує норму про повне відшкодування вкладів фізосіб на період воєнного стану, що є надзвичайно важливим для збереження стабільності банківської системи сьогодні. А з іншого – закладає фундамент для якісного перетворення банківської системи завтра, після відновлення миру», - наголосила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

Довідково. Станом на 01.03.2022 Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам неплатоспроможних банків 95,7 млрд грн.

Протягом 2014-2016 років для забезпечення виплат гарантованого відшкодування Фонд залучив у Міністерства фінансів та Національного банку кредитні кошти на загальну суму майже 80 млрд грн. Вартість запозичень склала від 9,99 до 14%.

На сьогодні Фонд повністю розрахувався із НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, з яких 5,5 млрд грн – нараховані відсотки. А також перерахував Міністерству фінансів (у тому числі достроково) 21,7 млрд грн, з яких 7,9 млрд грн - відсотки. Залишок боргових зобов’язань Фонду складає 108,3 млрд грн - 45,7 млрд грн за номіналом векселів, за якими Фонд до кінця 2031 року має сплатити 62,5 млрд грн відсотків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter