Підписано договір про реструктуризацію боргу Фонду перед Державою

ПРЕСРЕЛІЗ   

Міністерство фінансів України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) підписали Договір про порядок перерахування Фондом коштів до Державного бюджету України з метою реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» (далі – Закон), що набрав чинності 13 квітня цього року.

Договір визначає порядок погашення реструктуризованих боргів Фонду перед Державою за позиками, що були йому надані для подолання наслідків системної банківської кризи 2014-2017 рр. Це дозволяє підвищити фінансову стійкість системи гарантування вкладів та реалізувати низку кроків, спрямованих на зміцнення довіри до банків і посилення фінансової стабільності Держави загалом та під час воєнного стану.

Нагадаємо, що Закон враховує ініціативи Президента та запроваджує 100% гарантії за вкладами на час дії воєнного стану та трьох місяців з дня його припинення чи скасування, а після завершення цього строку встановлює гарантовану суму відшкодування вкладникам у межах 600 тис грн. Крім того, Законом передбачено приєднання Ощадбанку до системи гарантування вкладів фізичних осіб.

Як наголосила фінансовий директор Фонду Олена Нужненко, «Реструктуризація не є списанням чи прощенням боргу Фонду. За умовами договору, який ми підписали з Мінфіном, погашення в частині номіналу векселів здійснюватиметься до липня 2032 р. з коштів Фонду, що перевищуватимуть суму, необхідну для покриття можливих ризиків у банківській системі. А в частині, що відповідає нарахованим відсоткам, погашення відбуватиметься за рахунок стягнення збитків з колишніх власників та пов’язаних осіб, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ.

Таким чином, після набрання чинності Законом припинилися зобов’язання Фонду за векселями, а капітал набуде позитивного значення. Це означає, що система гарантування вкладів збалансована і готова до усіх викликів нинішнього часу».

«Це надзвичайно важливий крок для забезпечення стабільності фінансової  системи держави. Він дозволяє вирішити низку важливих завдань. По-перше, Держава визначилась, що основна відповідальність за наслідки системної банківської кризи 2014-16 років повинна лягти на осіб, чиї дії або бездіяльність призвели до неплатоспроможності банківські установи у 2014-17 роках. По-друге, механізми погашення прописані таким чином, щоб забезпечити збалансованість  та спроможність системи гарантування вкладів у подоланні майбутніх викликів у банківському секторі. По-третє, реструктуризація дозволила підвищити суми відшкодування  та запровадити стовідсоткові гарантії за вкладами на час війни, що зміцнить довіру вкладників до банківської системи», - наголосив заступник міністра фінансів України Юрій Драганчук.

Механізм реструктуризації було розроблено за участю представників Світового Банку та групи консультантів: Lazard Freres SAS, ТОВ «КПМГ-Україна», Адвокатського об’єднання «Юридична фірма «ЕКВО», Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, в рамках технічної допомоги Європейського банку реконструкції та розвитку .

Довідково. Станом на 01.03.2022 Фонд гарантування вкладів виплатив вкладникам неплатоспроможних банків 95,7 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter