Два потенційні інвестори подали заявки на допуск до участі у конкурсі з метою виведення з ринку «Мегабанку» - строк подання конкурсних пропозицій продовжено

23.06.2022

ПРЕС-РЕЛІЗ

Два потенційні інвестори, зацікавлені взяти участь у виведенні з ринку неплатоспроможного АТ «МЕГАБАНК», подали заявки на допуск до участі у відкритому конкурсі, оголошеному Фондом гарантування. Допуск до участі у конкурсі означає, що потенційний інвестор має право ознайомитися з інформацією щодо банку в інформаційній кімнаті та прийняти рішення щодо наступного кроку. Відповідно до визначеної нормативно-правовими актами процедури, наступним кроком є подання до Фонду гарантування зацікавленими інвесторами конкурсних пропозицій для участі у відкритому конкурсі з метою виведення АТ «МЕГАБАНК» з ринку у спосіб інший, ніж ліквідація банку.

22 червня виконавча дирекція Фонду прийняла рішення про продовження строку тимчасової адміністрації в банку на один місяць до 02 серпня, і разом з тим до 07 липня продовжено строк подання конкурсних пропозицій зацікавленими інвесторами. Також продовжено можливість для інших зацікавлених інвесторів для подання заявок на допуск до участі у відкритому конкурсі до 30 червня (включно).

- Метою оголошеного відкритого конкурсу є пошук найменш витратного для Фонду та найкращого для вкладників і кредиторів способу виведення банку з ринку, та інвестора, охочого і здатного цей спосіб реалізувати. Законом передбачено кілька варіантів – від продажу банку у цілому до передачі частини його активів та зобов’язань. Потрібно розуміти, що прийняття НБУ рішення про неплатоспроможність того чи іншого банку фактично означає, що до цього було реалізовано усі сценарії задля збереження його на ринку. Після прийняття постанови НБУ про неплатоспроможність відновлення діяльності банку можливе лише у єдиному разі - його продажу іншому власнику, який приведе діяльність банку у відповідність до вимог банківського законодавства, у тому числі докапіталізує, - пояснює Ольга Білай, заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів. – Потенційні інвестори завжди проявляють інтерес до конкурсів, які оголошує Фонд. Утім, фінальне рішення – чи брати участь у виведенні банку з ринку і у який спосіб – приймається ними щоразу за фактом їхнього аналізу якості активів банку.

Нагадаємо, 7 червня Фонд розпочав прийом заявок від потенційних інвесторів на участь у відкритому конкурсі з метою виведення з ринку АТ «МЕГАБАНК». Інвесторам пропонуються такі способи виведення неплатоспроможного банку з ринку:

  • ліквідація банку з відчуженням всіх або частини його активів і зобов'язань на користь приймаючого банку;
  • відчуження всіх або частини активів і зобов'язань банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією.
  • створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;
  • продаж неплатоспроможного банку інвестору.

Конкурсна пропозиція має містити обраний спосіб та відповідні цьому способу цінові пропозиції інвестора. Крайній термін подання пропозиції - до 07 липня.

У разі, якщо проаналізувавши звітність та документацію АТ «МЕГАБАНК», інвестор не виявить бажання у той чи інший спосіб долучитися до виведення  банку з ринку, буде прийнято рішення про його ліквідацію. Це перший банк, на вкладників якого поширюється норма про повне відшкодування коштів на час дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його скасування чи припинення. Тому усі вкладники АТ «МЕГАБАНК» отримають від Фонду гарантування відшкодування за своїми вкладами у повному обсязі.

Нагадаємо, 21 червня 2022 року Фонд гарантування вкладів розпочав виплати коштів вкладникам АТ «МЕГАБАНК» за договорами банківського вкладу, строк дії яких закінчився до 02 червня 2022 року включно, та за договорами банківського рахунку (поточні рахунки).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter