Фонд гарантування проводить лекції для студентів про особливості функціонування системи гарантування вкладів в умовах війни

07.11.2022

ПРЕС-РЕЛІЗ   

З початку листопада 2022 р. начальник управління зв’язків з громадськістю та міжнародними організаціями Фонду гарантування вкладів, к.е.н. Ірина Серветник провела онлайн-лекції «СИСТЕМА ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ» для студентів магістратури освітньо-наукової програми «Фінанси та банківська справа» Львівського національного університету імeні Івана Франка та для студентів Інституту підприємництва та перспективних технологій Національного університету "Львівська політехніка". Під час лекції майбутні фінансист, банкіри та підприємці отримали знання про засади функціонування системи гарантування вкладів, а також про те, з якими перепонами вона зіткнулась після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну та як функціонує в умовах війни.

«За роки свого існування українська СГВ вже неодноразово долала виклики, які поставали далеко не перед кожною системою страхування депозитів у світі. Зокрема, внаслідок кризи 2014-16 рр. Фонду гарантування вкладів довелось виводити з ринку половину банків, що на той час працювали на українському ринку, а також стати учасником розбудови нових підходів до зміцнення стійкості банківської системи. Напрацювання того періоду дозволили втримати ситуацію у фінансово-банківській сфері і у 2022 році, у принципово нових умовах, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення у нашу державу, - наголосила Ірина Серветник. - Нині українська банківська система успішно працює над тим, як в умовах повномасштабної війни не допустити відтоку депозитів та зберегти довіру до банків. Очевидно, що без ефективної системи гарантування вкладів це було б неможливо».

Під час лекції Ірина Серветник, зокрема, привернула увагу студентів до позитивного ефекту застосування у кризові періоди стовідсоткових гарантій за вкладами для збереження коштів у банківській системі. Зокрема, вона нагадала, що посилення гарантій у періоди потрясінь є поширеною практикою у провідних економіках світу. Проте, в інших країнах світу цей крок був пов'язаний з фінансово-економічними кризами, то Україна стала першою країною, де 100% гарантії запроваджуються у зв'язку з зовнішньою військовою агресією.

Відповідно до рекомендацій Міжнародної асоціації страховиків депозитів підвищення гарантій за вкладами аж до стовідсоткового рівня має запроваджуватись на увесь кризовий період, після чого має відбутись повернення до обмеженого рівня гарантій задля зменшення морального ризику. Саме це передбачено ухваленим у перші місяці повномасштабного російського вторгнення Законом 2180-ІХ, яким, з-поміж іншого, передбачено 100% відшкодування вкладів фізичних осіб на період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його припинення чи скасування, піля чого гранична сума гарантій за вкладами встановлюється на рівні 600 000 грн (що у 3 рази вище порівняно з гарантіями, що діяли до запровадження воєнного стану в Україні).

 Завдяки комплексу заходів, вжитих після початку повномасштабного вторгнення росії, з кінця лютого 2022 р. у вітчизняній банківській системі не лише не відбулось відтоку депозитів, а їх сума збільшується, повідомила студентам Ірина Серветник.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter