Фахівці ЄС обмінялися з Фондом гарантування вкладів досвідом створення ефективної системи врегулювання неплатоспроможності та гарантування виплат за договорами страхування життя

18.11.2022

ПРЕСРЕЛІЗ    

16-18 листопада представники Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національного банку України, реалізовуючи європейський інструмент технічної допомоги TAIEX, взяли участь у семінарі на тему «Системи гарантування для захисту клієнтів компаній страхування життя».

Захід проводився з метою впровадження в національне законодавче поле майбутніх європейських вимог щодо врегулювання неплатоспроможності страхових компаній та для цілей створення в Україні ефективної системи гарантування страхових виплат за договорами страхування життя у разі настання неплатоспроможності страховика.

Своїм досвідом з Україною поділилися експерти з Центрального банку Нідерландів (De Nederlandsche Bank), Управління з фінансового нагляду Польщі (UKNF), Управління пруденційного контролю та врегулювання  Франції (ACPR), Федерального органу фінансового нагляду Німеччини (BaFin) та інші.

Відкриваючи семінар, заступниця директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ольга Білай нагадала, що створення в Україні системи гарантування виплат за договорами страхування життя передбачено Стратегію розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

«Фонд гарантування вкладів разом з Національним банком України вже розпочали роботу в цьому напрямі. Ми намагаємось якомога детальніше вивчити міжнародний досвід, європейські принципи і практики для створення в Україні ефективного компенсаційного механізму захисту клієнтів на ринку страхування життя. Цей крок сприятиме зміцненню довіри клієнтів до страхових компаній, допоможе сприяти розвитку ринку та популяризації таких послуг серед громадян», — наголосила Ольга Білай.

За її словами, Фонд гарантування вкладів, незважаючи на воєнні дії, продовжує активно впроваджувати у свою діяльність стандарти ЄС і ні на хвилину не припинив виконання своїх зобов’язань перед вкладниками та кредиторами.

Довідково: TAIEX (Інструмент технічної допомоги та обміну інформацією) – це інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire.

 

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter