Цього тижня на розгляді у судах - позови Фонду до пов’язаних осіб 7 банків

12.04.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Цього тижня суди різних інстанцій розглянуть 7 позовів Фонду гарантування вкладів до власників та інших осіб, причетних до заподіяння збитків банкам та/або його кредиторам. З них 4 справи – розгляд по суті у першій та апеляційній інстанціях.

Зокрема, у понеділок 10 квітня відбулось перше засідання з розгляду справи по суті за позовом Фонду до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» (далі - Банк) про відшкодування збитків, завданих Банку та його кредиторам (справа №910/12930/18). Сума позову складає понад 1,1 млрд грн. Засідання відбулось у Господарському суді м. Києва.

Нагадаємо, у Банку до визнання його неплатоспроможним застосовувалась низка схем з виведення активів. Левова частка збитків була завдана Банку та його кредиторам шляхом кредитування юридичних осіб під заставу сміттєвих цінних паперів, котирування яких на фондовому ринку зупинили одразу після визнання Банку неплатоспроможним. При спробі стягнення вексельного боргу виявилось, що емітенти неплатоспроможні й ніколи не мали фінансової можливості обслуговувати цей борг. Загалом понад 70% кредитного портфелю Банку була безнадійною заборгованістю.

Розгляд справи по суті продовжиться 24 квітня о 11:45 год.

Нагадаємо, кошти, стягнені з осіб, причетних до виведення коштів з банків, спрямовуються на розрахунки з кредиторами цих банків та погашення заборгованості Фонду перед державою за позиками, що були надані у 2014-16 рр для здійснення гарантованих виплат вкладникам близько 100 банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter