Справу про захист активів «УКРІНБАНКУ» розгляне Верховний Суд

18.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ     

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб вкотре доводиться вживати заходів для захисту у суді активів «УКРІНБАНКУ» для повернення коштів його кредиторам.

19 липня 2023 року Велика Палата Верховного Суду розглядатиме справу №909/578/17, в межах якої вирішується питання щодо правонаступництва ПАТ «Укрінбанк». А саме відступу від висновків Великої Палати Верховного Суду 2019-го року, якими було чітко визначено, що:

  • ПАТ «Укрінком» не є правонаступником ПАТ «Укрінбанк»;
  • у разі скасування судом або визнання неправомірним рішення Фонду про запровадження тимчасової адміністрації чи початок процедури ліквідації банку управління банком Фондом не припиняється.

Згадане рішення Великої Палати Верховного Суду 2019-го року у справі №925/698/16 спрямоване на недопущення функціонування банківської установи поза межами правового поля, тобто, сприяло розв’язанню проблеми так званих «зомбі-банків». У разі перегляду цього рішення знов можливе створення правової невизначеності навколо ПАТ «Укрінбанк», що надасть можливість власникам банку вчиняти дії, спрямовані на виведення активів банківської установи та продовжувати ухилятись від розрахунків з вкладниками і кредиторами банку.

Засідання розпочнеться об 11:00 19 липня 2023 року у приміщенні Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 8.

Нагадаємо, ПАТ «УКРІНБАНК» був визнаний неплатоспроможним постановою Правління НБУ від 24 грудня 2015 р. № 934 «Про віднесення Публічного акціонерного товариства «УКРІНБАНК» до категорії неплатоспроможних», а з 23.03.2016 у Банку розпочато процедуру ліквідації. Незабаром після вказаного рішення НБУ колишні власники Банку ініціювали декілька судових процесів з оскарження процедури його виведення з ринку, перереєстрували його у м. Сєвєродонецьку та замінили у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань назву і статус юридичної особи на ПАТ «Укрінком», яке проголосило себе правонаступником Банку. Як наслідок - ПАТ «Укрінбанк» з усіма його активами було фактично виведено з-під контролю Фонду, а розрахунки з кредиторами зупинено. До того часу Фонд уже виплатив вкладникам банку 1,8 млрд грн. Станом на 01.06.2023 залишки вимог кредиторів ПАТ «УКРІНБАНК» складають 2,9 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter