Фонд гарантування вкладів розпочав Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0

20.07.2023

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів продовжує системну роботу у сфері фінансової просвіти українців. З метою зниження ризиків втрат громадянами своїх заощаджень та підвищення їх фінансової грамотності, Фонд визначив фінансову просвіту стратегічним напрямком своєї діяльності до 2025 року.

В рамках розбудови цього напрямку своєї діяльності Фонд з 2019 року реалізує низку проєктів, спрямованих на утворення осередків фінансової просвіти у всіх регіонах України.

У період з 2019 по 2022 рік Фонд  спільно з громадською організацією «Діловий клуб «Партнер» реалізовував  Національний проєкт з фінансової грамотності  1.0. В рамках цього проєкту проводилась робота за такими  напрямками:

  • підвищення кваліфікації викладачів курсу «Фінансова грамотність» у школах у партнерстві з обласними інститутами післядипломної педагогічної освіти
  • утворення в школах Клубів фінансової грамотності які працюють на основі сучасної ігрової методики українського виробництва;
  • розробка навчально-методологічної бази з фінансової грамотності.

Протягом часу реалізації проєкту у 2020-2022 роках фахівці Фонду разом з представниками ГО «Діловий клуб «Партнер» провели 86 навчальних тренінгів з фінансової грамотності для підвищення кваліфікації викладачів спецкурсу «Фінансова грамотність» закладів загальної середньої освіти, професійно-технічних ліцеїв та коледжів. Тренінги, участь в яких взяли понад 2500 педагогів, проходили на базі обласних інститутів післядипломної освіти в Ужгороді, Івано-Франківську, Херсоні, Рівному, Луганську та Миколаєві, Житомирі, Луцьку та Дніпрі. Крім того, в рамках реалізації проєкту  відкрито  82 клубів фінансової грамотності в різних регіонах України. Також за цей період проведено близько 1700 тематичних волонтерських тренінгів, у яких взяли участь майже 9 000 осіб по всій Україні.

У вересні 2021 року Фондом започатковано Лігу амбасадорів фінансової грамотності ФГВФО - об’єднання фахівців, які системно й активно займаються фінансовою просвітою, проведенням тренінгів, навчальних заходів для різних аудиторій. Наразі підготовлено 94 фахівців Ліги амбасадорів, із них 29 отримали статус Вчитель-амбасадор фінансової грамотності.

Також Фондом було ініційовано включення до Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року питання стандартизації знань та навиків з фінансової грамотності для дорослого населення та для дітей та молоді. На виконання цього завдання міжвідомчою робочою групою у 2022 році розроблено, оприлюднено та рекомендовано до використання Рамку фінансових компетентностей дорослого населення України, а у червні 2023 року завершено роботу над створенням Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, яка наразі проходить процес затвердження керівними органами установ-учасників міжвідомчої робочої групи.

Таким чином, у період 2019-2023 років Фонд створив методологічну та ресурсну базу для масштабування діяльності з фінансової просвіти на регіональному рівні.

З метою створення національної консолідованої системи базової фінансової освіти Фонд започаткував Національний проєкт з фінансової грамотності 2.0.

Суть проєкту полягає у створенні на регіональних рівнях системи осередків з фінансової просвіти у форматі клубів фінансової грамотності і центрів фінансової просвіти для різних вікових категорій та соціальних груп громадян.

В якості партнерів проєкту планується залучити місцеві органи влади, ГО «Діловий клуб «Партнер», заклади середньої та вищої освіти. Безпосередніми учасниками та виконавцями заходів в рамках проєкту стануть фахівці Фонду, амбасадори фінансової грамотності Фонду, викладачі та вчителі предмету «Фінансова грамотність».

Від реалізації Національного проєкту з фінансової грамотності 2.0 Фонд очікує такі результати:

  • створення регіональної мережі клубів фінансової грамотності та центрів фінансової просвіти для різних вікових і соціальних категорій громадян;
  • долучення до фінансової просвіти широкого кола представників  регіональних наукових та бізнес еліт;
  • формування у громадян, зокрема молоді, сталих фінансових звичок і навичок управління особистими фінансами.

Запрошуємо партнерів, які зацікавлені у підвищенні фінансової грамотності українців, приєднатись до ініціативи Фонду. Адже рівень фінансової грамотності суспільства визначає рівень економічної безпеки держави.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter