Надходження за реструктуризованими кредитами до банків у ліквідації склали понад 730 млн грн

13.05.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Станом на початок травня 2024-го за програмами реструктуризації Фонду гарантування вкладів позичальники банків, що ліквідуються, погасили понад 730 млн грн заборгованості за кредитами. З цих коштів:

  • більше 214 млн грн – надходження від погашення іпотечних кредитів фізосіб за програмою, затвердженою у 2018 році;
  • понад 165 млн грн – надходження від погашення кредитів фізосіб відповідно до Умов погашення кредитної заборгованості під час дії воєнного стану;
  • близько 360 млн грн – надходження від погашення кредитів суб’єктів господарювання.

При цьому частка надходжень за реструктуризованими кредитами зростає. У 2023 році вона становила 41% від суми всіх надходжень за кредитами, а за результатами І кварталу поточного року вже перевищила 56%.

Як пояснює заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай, такі зміни в структурі погашення кредитів свідчать про зацікавленість позичальників банків у реструктуризації своїх кредитів. Якщо в попередні роки, в період банківської кризи, боржники намагалася ухилятись від виконання зобов’язань, то сьогодні переважна більшість позичальників банків, що ліквідуються Фондом, продовжують обслуговувати кредити або погоджуються на реструктуризацію. Зі свого боку Фонд створив усі передумови для «безболісного» погашення кредитної заборгованості позичальниками.

«Виведення банку з ринку не означає, що борги за наданими цим банком кредитами буде списано, адже Фонд має розрахуватись з вкладниками і кредиторами банку. Реструктуризація кредитів – це оптимальна можливість для позичальників погасити кредит на пільгових умовах протягом періоду ліквідації банку. Позичальник зберігає бізнес-репутацію, позитивну кредитну історію і може уникнути продажу його кредиту на аукціоні», – зазначила Ольга Білай.

Для позичальників-фізосіб Фонд на період військового стану діють спрощені умови погашення кредитів. Для них застосовується 0,001% річних та 1 копійка комісії за умови, що боржник погашає від 10 тис. грн на місяць для іпотечних кредитів, 1 тис. грн – для інших кредитів (окрім карткових – 5 тис. грн – для кредитів на понад 100 тис. грн). 

Позичальник може повністю погасити кредит на пільгових умовах протягом періоду ліквідації банку. Залишок заборгованості за реструктуризованими кредитами Фонд продає в останню чергу.

Для юросіб та ФОП з серпня 2023 року діють уніфіковані умови реструктуризації, що передбачають перший внесок у розмірі 5%, щомісячну амортизацію та повне погашення заборгованості за основною сумою, а також процентів і комісії протягом процедури ліквідації.

На період реструктуризації проценти за користування кредитом встановлюються залежно від періоду реструктуризації та сплачуються щомісячно. Чим довший строк погашення боргу, тим більша ставка: менше 18 місяців – 0,1% річних, 19-24 місяці – 3%, більше двох років – 5%. Період реструктуризації встановлюється згідно з клопотанням клієнта, але повне погашення має відбутись не пізніше ніж за півроку до завершення процедури ліквідації.

На сьогодні понад 80% юросіб-клієнтів банків, які звернулись до банку-кредитора, що ліквідується Фондом, щодо реструктуризації кредиту, отримали позитивне рішення і підписали відповідний договір. З них 99% виконують умови щомісячного погашення боргу.

Для приєднання до програми реструктуризації:

  • фізична особа-позичальник має подати до банку заяву про приєднання до Умов погашення заборгованості та здійснити платіж у погашення заборгованості за кредитним договором у визначеному порядку;
  • юридичні особи та ФОП, які мають кредит у банку, що ліквідується, та раніше не реструктуризували заборгованість за цим кредитом за нормативно-правовими актами Фонду, мають звернутись до банку-кредитора для консультації щодо необхідного пакету документів і подальшого плану дій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter