Суд задовольнив один з позовів Фонду до пов’язаних осіб АРТЕМ-БАНКУ

29.05.2024

ПРЕСРЕЛІЗ      

Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК», присудивши стягнути на користь Фонду 630 тис грн (справа №910/9833/21). Нагадаємо, що ця справа була передана на новий розгляд до суду першої інстанції Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду у серпні 2023 р. Також, за однією з інших справ (№910/4149/21) Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду раніше присудив стягнути з пов’язаних осіб цього банку близько 16,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду.

Нагадаємо, на сьогодні у судах різних інстанцій розглядається кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, 28 травня цей же суд розглядає справу №910/10354/21 - позов Фонду на 29,6 млн грн.

Як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ "АРТЕМ-БАНК", його менеджмент до визнання банку неплатоспроможним ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків, на значні суми, що прямо суперечило інтересам АТ "АРТЕМ-БАНК" та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

Загалом цього тижня, 27-31 травня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають справи за позовами Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 18 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 29 травня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду продовжить розгляд касаційної скарги Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «КБ "СТАНДАРТ" на суму 794,2 млн грн (справа №910/15260/18).

Як повідомляв Фонд, до визнання цього банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку операцій з виведення активів. Зокрема, протягом 2013-2014 було здійснено 26 кредитних операцій, що завдали банку багатомільйонних збитків.

В заставу за цими кредитами без жодної перевірки кредитоспроможності позичальників надавалися депозити членів Спостережної ради Банку та інших інсайдерів у неспівмірному розмірі (сума виданих кредитів подекуди у сотні разів перевищувала розміри депозитів, переданих у заставу за цими кредитами). Самі боржники були новоствореними суб’єктами господарювання, пов’язаними між собою.

В подальшому застави були замінені на сміттєві цінні папери компаній-інсайдерів цього банку, заставна вартість яких була безпідставно завищена.

Цього тижня низка справ розглядатиметься також у судах апеляційної інстанції. Зокрема:

31 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) продовжить розгляд скарги на обвинувальний вирок ВАКС щодо колишнього голови правління ПАТ "РЕАЛ БАНК", якого 25.12.2023 суд визнав винним у завданні збитків цьому банку та його кредиторам у розмірі 5,6 млрд грн (справа №991/1684/22).

Під час здійснення процедури ліквідації цього банку було встановлено, що основною причиною його неплатоспроможності стало надання завідомо збиткових для банку кредитів на мільярди гривень компаніям, що входили до групи компаній акціонера ПАТ "РЕАЛ БАНК" Сергія Курченка, який наразі перебуває під санкціями та оголошений у міжнародний розшук. За виявленими фактами Фонд спрямував до правоохоронних органів низку заяв, що лягли в основу відповідних кримінальних справ.

Ще одна справа - за позовом Фонду до власника ПАТ «РЕАЛ БАНК» на суму 4,7 млрд грн (справа № 991/6214/22) – перебуває на розгляді ВАКС.

Цього тижня суди першої інстанції також розглядають кілька справ за позовами Фонду гарантування вкладів:

27 травня Голосіївський районний суд м. Києва продовжив розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ВЕКТОР-БАНК» про відшкодування збитків у розмірі 28 млн грн у кримінальному провадженні (справа №752/3411/21).

Як повідомляв Фонд, під час здійснення ліквідаційної процедури у банку було виявлено факти розкрадання його коштів шляхом проведення завідомо збиткових операцій з кредитування пов’язаних юридичних осіб, чия фінансова та статистична звітність вже на момент отримання кредитів ставила під сумнів повернення кредитів.

Компанії-позичальниці фактично не здійснювали господарської діяльності і не мали доходів для обслуговування кредитної заборгованості, кредитні угоди були укладені без належного забезпечення.

Ще однією шахрайською схемою було укладення договору суборенди нежитлових приміщень в Києві на невигідних для банку умовах.

28 травня Господарський суд міста Києва продовжить розгляд справи №910/11028/20 - позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» на суму 742,6 млн грн. Ця справа була передана на новий розгляд до суду першої інстанції Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду у листопаді 2023 р. 

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Наразі на розгляді судів різних інстанцій перебуває ще 5 позовів Фонду гарантування вкладів до осіб, причетних до доведення цього банку до неплатоспроможності.

30 травня Господарський суд Одеської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ЮСБ БАНК» про відшкодування збитків у розмірі 514,3 млн грн (справа № 916/3821/21).

Фондом було встановлено, що до моменту запровадження тимчасової адміністрації з установи з використанням механізму кредитування було виведено та привласнено активи банку на значну суму. «Схема», зокрема, полягала у кредитуванні групи контрагентів – 11 юридичних осіб, що мають ознаки пов’язаних. Здійснена перевірка правочинів свідчить: усі рішення про надання кредитів цій групі позичальників приймались із явним нехтуванням інтересів банку.

31 травня Господарський суд Одеської області продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» на суму 421,3 млн грн (справа №916/1522/22).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

Фонд гарантування вкладів ініціював кілька судових позовів  до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК». Зокрема, за однією з цих справ (№916/1489/22) Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду присудив стягнути з пов’язаних осіб цього банку близько 30,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду. Крім того, у лютому 2024 р. Господарський суд м. Києва повністю задовольнив позовну заяву Фонду на суму 30,3 млн грн (справа № 916/3725/21). Також на розгляді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду перебуває касаційна скарга Фонду за позовом до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter