Суд задовольнив черговий позов Фонду гарантування до пов'язаних осіб АРТЕМ-БАНКу. Справи ще 11 банків – на розгляді цього тижня

05.06.2024

ПРЕСРЕЛІЗ      

Господарський суд м. Києва повністю задовольнив черговий позов Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ПАТ «АРТЕМ-БАНК», присудивши стягнути на користь Фонду 29,6 млн грн (справа №910/10354/21).

Нагадаємо, 22 травня суд частково задовольнив позов Фонду до пов’язаних осіб цього банку у справі №910/9833/21 на суму 630 тис грн. Також, за однією зі справ (№910/4149/21) Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду раніше присудив стягнути з пов’язаних осіб цього банку близько 16,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду.

Як встановлено вже під час здійснення ліквідаційної процедури АТ "АРТЕМ-БАНК", його менеджмент до визнання банку неплатоспроможним ухвалював рішення, на підставі яких в подальшому було здійснено ряд завідомо збиткових операцій. Зокрема, було ухвалено рішення про інвестування в цінні папери (інвестиційні сертифікати) низької фінансової якості, без проведення належної оцінки ризиків, на значні суми, що прямо суперечило інтересам АТ "АРТЕМ-БАНК" та його кредиторам та у підсумку завдало значних збитків.

Цього тижня, 03-07 червня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають справи за позовами Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, 04 червня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду (ВС) розгляне касаційну скаргу Фонду за одним з позовів до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНРОСТБАНК" на суму 96 млн грн (справа №916/3724/21).

Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів ініціював кілька судових позовів до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК», і на сьогодні судами винесено позитивні рішення за кількома з цих позовів, у тому числі ВС: у справі №916/1489/22 Касаційний господарський суд у складі ВС присудив стягнути з пов’язаних осіб цього банку близько 30,0 млн грн, повністю задовольнивши позов Фонду. Крім того, у лютому 2024 р. Господарський суд м. Києва повністю задовольнив позовну заяву Фонду на суму 30,3 млн грн (справа № 916/3725/21). Також на розгляді Господарського суду Одеської обл. - позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ФІНРОСТБАНК» на суму 421,3 млн грн (справа №916/1522/22).

Як повідомляв Фонд, після початку виведення цього банку з ринку було виявлено, що за кілька попередніх років його керівники та посадові особи банку погодили та здійснили низку кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній з банку було виведено основну частину його активів, які мали б бути спрямовані на розрахунок з кредиторами банку.

Крім того, цього тижня розглядаються справи в судах апеляційної інстанції. Зокрема:

03 червня Північний апеляційний господарський суд розпочав розгляд скарги одного з відповідачів на рішення суду першої інстанції, яким було повністю задоволено позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» відшкодування збитків у розмірі 23 млн грн (справа №910/682/20).

Нині на розгляді y судах перебуває ще кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК». Зокрема, у суді апеляційної інстанції розглядаються справа №910/686/20 на суму 8,9 млн грн, № 910/680/20 на суму 25,1 млн грн, а також справа №910/940/20 на 27,7 млн грн, за якою суд першої інстанції повністю задовольнив вимоги Фонду.

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу сміттєвих цінних паперів.

05 червня Північний апеляційний господарський суд розпочне розгляд апеляційної скарги за позовом Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб ПАТ "КБ «Даніель» на суму 1,1 млрд грн (справа №910/12930/18). 

Як повідомляв Фонд, у банку до визнання його неплатоспроможним застосовувались схеми виведення активів. Зокрема, видача незабезпечених кредитів та кредитів під неліквідне забезпечення. Як наслідок, на момент формування ліквідаційної маси 72% кредитного портфелю банку було безнадійною заборгованістю, а 21,79% усіх активів банку «Даніель» складали сміттєві цінні папери. Решта кредитного портфелю – це заборгованість фізичних осіб за споживчими та іпотечними кредитами, наданими під заставу рухомого та нерухомого майна, обслуговування яких зупинилось, в більшості випадків, до моменту введення тимчасової адміністрації у банку.

Також низка позовів Фонду розглядається у судах першої інстанції. Зокрема:

03 червня Господарський суд Харківської області продовжив розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» про відшкодування збитків у розмірі 618,7 млн грн (справа №922/2860/18).

Як повідомляв Фонд, після запровадження в АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» тимчасової адміністрації було встановлено, що значна частина кредитів була видана банком низці позичальників, пов’язаних між собою як за особою майнового поручителя, так і за предметом застави (цінних паперів, ліквідність яких сумнівна). За низкою позичальників проведення кредитних операцій було здійснено взагалі за наявності висновків про їх некредитоспроможність. І надалі, уже в процесі виведення банку з ринку, ці позичальники не обслуговували кредити.

Зрештою, проведення АТ «БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА» ризикової кредитної діяльності призвело до відсутності у банку коштів для виконання зобов’язань перед вкладниками і кредиторами.

06 червня Господарський суд Одеської області продовжить розгляд справи №910/13325/21 – позов Фонду гарантування до пов’язаних осіб ПАТ "ФІНБАНК" про відшкодування збитків у розмірі 142,3 млн грн.

Як повідомляв Фонд, після початку виведення банку з ринку було виявлено, що майже 95% від його загального кредитного портфелю юридичних осіб – кредити, що були надані пов’язаним з банком особам. Сума заборгованості за ними на той момент складала 850,2 млн грн. Причому у заставу за цими кредитами було надано неліквідне забезпечення, або кредити були взагалі беззаставними.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter