Роль Фонду гарантування вкладів у процесі врегулювання: Вікторія Степанець ознайомила міжнародну спільноту з функціями ФГВ

07.06.2024

ПРЕСРЕЛІЗ     

На запрошення кафедри страхування, банківської справи та ризик-менеджменту економічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка заступниця директора департаменту дистанційного та інспекційного аналізу діяльності банків Фонду гарантування вкладів Вікторія Степанець взяла участь у семінарі в межах дослідницької мережі COST Action CA21133 GLITSS “Globalization, Illicit Trade, Sustainability, and Security”. Захід об’єднав фахівців з України, Нідерландів, Албанії, Люксембургу, Австрії, Литви, Чеської Республіки, Республіки Словаччина, Португалії, Сербії, Естонії.

Спікерка познайомила учасників воркшопу із функціями та завданнями Фонду гарантування вкладів (далі – Фонд). Зокрема, розповіла про зміни в діяльності ФГВ з 2012 року – з ухваленням Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Згідно з ним Фонд отримав повноваження врегулювання неплатоспроможності та ліквідації неплатоспроможних банків. Окрім того, цим документом були визначені способи врегулювання банків.

Як пояснила Вікторія Степанець, відповідно до діючого законодавства, Фонд фактично розпочинає свою роботу щодо плану врегулювання після ухвалення рішення регулятора (НБУ) про неплатоспроможність банку. На цьому етапі ФГВ оголошує про проведення конкурсу з метою виведення неплатоспроможного банку з ринку та пропонує наступні способи:

  • ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов'язань на користь приймаючого банку;
  • відчуження всіх або частини активів і зобов'язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією.
  • створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;
  • продаж неплатоспроможного банку інвестору.

«Сьогодні Фонд є ключовою ланкою в системі фінансової безпеки країни. Від початку повномасштабного вторгнення (на час дії в Україні воєнного стану та протягом трьох місяців після його завершення) діє норма про 100% відшкодування коштів за банківськими вкладами. Це означає, що вкладникам банків, щодо яких прийнято рішення про виведення з ринку під час дії цієї норми, Фонд відшкодовує повну суму їхніх вкладів (з відсотками). Після завершення війни сума гарантування складатиме 600 тис. грн. За час свого існування ФГВ виплатив гарантованого відшкодування на понад 104,6 млрд грн», – резюмувала Вікторія Степанець.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter