Фонд гарантування вкладів за підтримки WOCCU та USAID працюють над проєктом запровадження системи гарантування вкладів для кредитних спілок

19.06.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

На запит Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) у межах проєкту USAID «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)» в Україні та за підтримки Всесвітньої ради кредитних спілок (WOCCU) відбулася презентація ключових аспектів щодо створення системи гарантування вкладів членів кредитних спілок в Україні за результатами відповідного дослідження.

У процесі реалізації заходу Стратегії розвитку фінансового сектору щодо запровадження системи гарантування вкладів для членів кредитних спілок в Україні Фонд ініціював та отримав технічну допомогу від міжнародних партнерів за наступними напрямами:

  • розробка моделі оцінки рівня ризику в секторі кредитних спілок;
  • обговорення пропозицій щодо необхідної мінімальної суми для започаткування системи гарантування вкладів членів кредитних спілок;
  • розгляд шляхів мінімізації ризиків для Фонду після запуску системи гарантування вкладів членів кредитних спілок, зокрема, у разі стрімкого збільшення обсягу всіх застрахованих вкладів у кредитних спілках;
  • надання пропозицій щодо оптимальних умов та строків сплати кредитними спілками регулярних зборів до Фонду після запровадження відповідної системи гарантування та ін.

«Спільно з Нацбанком ми продовжуємо роботу над впровадженням системи гарантування для кредитних спілок. Поширення гарантії Фонду на вклади членів кредитних спілок сприятиме розбудові диверсифікованого фінансового сектору в країні в цілому. Наявність гарантій для вкладників як банків, так і кредитних спілок підвищать конкурентоспроможність спілок і можливості надавати фінансові послуги. Крім того, створення системи гарантування для всіх кредитних установ, що залучають вклади від населення, є частиною імплементації профільної Директиви ЄС», – пояснює заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

У робочій зустрічі, окрім представників Фонду, також взяли участь співробітники Національного банку України, фахівці USAID (проєкт «КЕП»), міжнародний експерт Всесвітньої ради кредитних спілок (доповідач і технічний радник проєкту – співзасновник Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок Ендрю Поправа).

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року Фонд підписав Меморандум про співпрацю із Всесвітньою радою кредитних спілок (WOCCU) щодо Проєкту Місії USAID в Україні «Кредитування сільськогосподарських виробників (КЕП)». Основною метою співпраці у межах підписаного меморандуму є забезпечення сприятливого середовища для створення системи гарантування вкладів членів кредитних спілок.

Створення такої системи визначено Стратегією розвитку фінансового сектору України для гармонізації вітчизняної законодавчої бази із нормами законодавства ЄС, що регулюють схеми гарантування депозитів та роботу кредитних установ. Відповідно до цих норм усі кредитні установи, що мають право залучати депозити, мають бути учасниками системи гарантування депозитів.

У 2021 році Рада з фінансової стабільності погодила концепцію створення системи гарантування вкладів членів кредитних спілок на базі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Фондом спільно з Національним банком України було напрацьовано проект необхідних законодавчих змін. Наразі з боку Фонду триває технічна підготовка. Наступним кроком, після скасування воєнного стану, має стати ухвалення відповідних змін до законодавства України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter