Позови Фонду до пов’язаних осіб 13 банків – на розгляді судів цього тижня

26.06.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 24-28 червня 2024 р. суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 13 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня:

  • 25 червня Господарський суд м. Києва продовжить розгляд справи за позовом Фонду до пов’язаної особи ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» на суму 15,7 млн дол США (справа №758/5941/20).
  • 26 червня Північний апеляційний господарський суд розпочне розгляд апеляційної скарги Фонду на рішення суду першої інстанції в частині відмови у задоволенні позовних вимог Фонду у справі за позовом до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» (справа №910/680/20) про відшкодування збитків у розмірі 25,1 млн грн.

Довідково: під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» позивачем було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

  • 27 червня Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне касаційну скаргу Фонду на рішення судів попередніх інстанцій про відмову у задоволенні позовних вимог Фонду у справі за позовом до пов’язаних осіб АТ «ЄВРОГАЗБАНК» (справа №910/11202/22) про відшкодування збитків у розмірі 2 375,1 млн грн.
  • 28 червня Голосіївський районний суд м. Києва продовжить розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» (справа №757/57484/18-к) про відшкодування збитків у розмірі 202,2 млн грн.

Нагадаємо, під час виведення з ринку ПАТ «БАНК «МИХАЙЛІВСЬКИЙ» було виявлено, що перед визнанням банку неплатоспроможним у ньому було здійснено низку махінацій, зокрема: виведення кредитного портфелю шляхом фіктивних проводок, придбання фіктивних прав вимоги на грошові кошти за договорами з продажу «сміттєвих» цінних паперів, видача незабезпечених кредитів фіктивним фірмам тощо.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter