Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів ухвалила рішення про встановлення цільового показника на рівні 3,5%

04.07.2024

ПРЕСРЕЛІЗ     

Минулого тижня Адміністративна рада Фонду гарантування вкладів затвердила рішення виконавчої дирекції Фонду про встановлення цільового показника Фонду на рівні 3,5% із строком досягнення до 01 січня 2028 року. Рішення виконавчої дирекції було прийняте на виконання відповідної рекомендації Ради з фінансової стабільності.

«З одного боку, встановлення цільового показника на рівні 3,5% посилює стійкість системи гарантування вкладів до викликів, що у свою чергу, сприяє зміцненню довіри вкладників до банків. З іншого – з огляду на стабільність банківської системи ми не очікуємо масових банкрутств і, як наслідок, значних за обсягом гарантованих виплат, тому можемо до 2028 року акумулювати необхідну для досягнення цільового показника суму. Наповнення системи гарантування вкладів фінансовими ресурсами буде здійснюватися за рахунок банків-учасників Фонду. При цьому для досягнення цільового показника ми не плануємо збільшувати розмір регулярного збору з банків-учасників, тобто банківська система не зазнає додаткового фінансового навантаження», - відзначила директор фінансовий Фонду Олена Нужненко.

Нагадаємо, до 2022 року законодавство передбачало норму, що Фонд має накопичувати на своїх рахунках 2,5% від загальної суми гарантованих вкладів у банківській системі. Після набуття чинності Закону України №2180-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» накопичення Фонду мають формуватися на рівні цільового показника, який не може бути меншим 2,5% від суми гарантованих вкладів і, за потреби, може бути змінений. Питання про зміну цільового показника і строк його досягнення виноситься на розгляд Ради з фінансової стабільності, яка надає відповідну рекомендацію. На основі цієї рекомендації виконавча дирекція Фонду приймає рішення про встановлення рівня цільового показника і строки його досягнення, яке затверджується адміністративною радою Фонду.

Цільовий показник застосовується у більшості країн, де є системи гарантування вкладів. Для його розрахунку у світовій практиці застосовують різні методи, які враховують специфіку банківського сектору та економічного стану країни, тому у світі розмір цільового показника коливається в діапазоні від 0,5 до 15%.

Довідково. Цільовий показник Фонду – це необхідний рівень забезпеченості системи гарантування вкладів для виконання Фондом своїх функцій та повноважень, достатній для покриття очікуваних майбутніх витрат Фонду з урахуванням можливості настання кризових явищ у майбутньому, по відношенню до суми гарантованих Фондом коштів вкладників банків-учасників у межах суми відшкодування на відповідний період.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter