Апеляційний суд залишив в силі рішення на користь Фонду за позовом до пов’язаних осіб «ЄВРОБАНКУ»

09.07.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

01 липня Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції про задоволення повністю позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ "ЄВРОБАНК» на суму 23,0 млн грн (справа №910/682/20).

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» позивачем було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

На сьогодні на розгляді в апеляційному суді перебуває ще одна апеляційна скарга на рішення суду першої інстанції по справі №910/680/20 за позов Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» про відшкодування збитків у розмірі 25,1 млн грн.

Цього тижня, 08-12 липня 2024 р суди різних інстанцій розглядають позови Фонду гарантування вкладів до пов’язаних осіб та власників 7 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях. Зокрема, цього тижня:

  • 08 липня Голосіївський районний суд м. Києва продовжив розгляд позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «ВЕКТОР-БАНК» про відшкодування збитків у розмірі 28 млн грн у кримінальному провадженні (справа №752/3411/21).

Як повідомляв Фонд, під час здійснення ліквідаційної процедури у банку було виявлено факти розкрадання його коштів, здійсненого до початку виведення банку з ринку, шляхом проведення завідомо збиткових операцій з кредитування пов’язаних юридичних осіб, чия фінансова та статистична звітність вже на момент отримання кредитів ставила під сумнів повернення кредитів.

Компанії-позичальниці фактично не здійснювали господарської діяльності і не мали доходів для обслуговування кредитної заборгованості, кредитні угоди були укладені без належного забезпечення.

Ще однією шахрайською схемою було укладення договору суборенди нежитлових приміщень у Києві на невигідних для банку умовах.

  • 09 липня Вищий антикорупційний суд розглядатиме позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 18,0 млн грн (справа №991/847/24).

Нагадаємо, у судах різних інстанцій на розгляді, перебуває кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб цього банку. Зокрема, у суді першої інстанції - цивільний позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 38,6 млн грн (справа №757/18214/17), а також позов Фонду у кримінальному провадженні до пов’язаної особи ПАТ «РОДОВІД БАНК» на суму 800,0 млн грн (справа № 991/576/22).

10 липня: 

  • Господарський суд міста Києва розгляне позов Фонду до пов’язаних осіб  ПАТ «БАНК «КАМБІО» на суму 201,1 млн грн (справа №910/130/21).

Як повідомляв Фонд, основною схемою виведення активів з нього стало схемне кредитування, внаслідок якого реальна вартість кредитного портфелю банку виявилася більш як у 5 разів нижчою за балансову. Зокрема, кільком десяткам пов’язаних осіб було надано кредити за суттєво заниженою відсотковою ставкою; у заставу за кредитами пов’язаних осіб передавалися цінні папери, ліквідність яких штучно підтримувалася шляхом купівлі-продажу пов’язаними між собою підприємствами, та майбутній врожай сільськогосподарських культур, який так і не надійшов. На кредитування пов’язаних осіб згодом були спрямовані і кошти, надані НБУ як кредит рефінансування.

  • Господарський суд м. Києва продовжить розгляд по суті позову Фонду до М. Лагуна як Голови наглядової ради АТ «ДЕЛЬТА БАНК» та топ-менеджменту банку (справа №910/21280/21) про відшкодування збитків у розмірі 22,9 млрд грн.

Збитки АТ «ДЕЛЬТА БАНК» були спричинені виведенням з нього активів, зокрема, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році і браку коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку. Докладніше – за посиланням.

Нагадаємо, 27 листопада 2023 р Шевченківський районний суд м. Києва зобов’язав екс-власника АТ «ДЕЛЬТА БАНК» М. Лагуна бути особисто присутнім на судових засіданнях, відхиливши клопотання захисту про його участь у режимі відеоконференції. Відповідне рішення ухвалено судом у справі №761/25125/23 за позовом Фонду у кримінальному провадженні на 214 млн грн.

Як повідомляв Фонд, 30 жовтня 2023 р. рішенням цього ж суду М. Лагуна, який перебуває за кордоном, оголошено в розшук в іншій кримінальній справі (№761/8406/23), у якій він виступає звинуваченим за епізодом щодо виведення з банку коштів на суму понад 76,5 млн дол США.

Ще один господарський позов до М. Лагуна (справа №910/7338/19) про відшкодування збитків у розмірі 791,2 млн грн перебуває на етапі підготовчого засідання.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter