Оновлені списки боржників неплатоспроможних банків за підсумками ІІ кварталу оприлюднено на сайті Фонду

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оновив списки усіх позичальників, керівників та колишніх акціонерів неплатоспроможних банків, які мають повернути свої борги згідно з рішенням судів, станом на 01.07.2024 року. Перелік містить дані щодо всіх боржників (як фізичних, так і юридичних осіб), незалежно від розміру їхньої заборгованості, які на дату формування списку не погасили у повному обсязі суму боргу, визначену судовими рішеннями.

Нагадаємо, що погашення позичальниками заборгованості є одним із джерел надходжень, які спрямовуються на задоволення вимог кредиторів банків.

Фонд веде претензійно-позовну роботу з повернення активів неплатоспроможних банків з метою задоволення вимог кредиторів.

Станом на 01.07.2024 є чинними 3 302 судові рішення судів різних інстанцій про стягнення заборгованості з боржників банків, що ліквідуються, на загальну суму 58,96 млрд грн.

Нагадаємо, позичальник може запобігти судовому позову та стягненню боргу у примусовому порядку шляхом погашення заборгованості за кредитом відповідно до умов кредитного договору або за програмами реструктуризації Фонду гарантування вкладів.

Однією з функцій Фонду відповідно до вимог законодавства є продаж активів (майна) неплатоспроможних банків, зокрема, прав вимоги до боржників банків, що виводяться з ринку. Надходження від продажу активів банків є одним із джерел розрахунків з кредиторами цих банків. Позичальники банків, що ліквідуються Фондом, мають змогу відтермінувати продаж права вимоги за кредитом, або й взагалі уникнути продажу, здійснюючи погашення заборгованості відповідно до поточних умов кредитного договору, або згідно умов реструктуризованого боргу. Адже кредити, за якими здійснюється погашення заборгованості, виставляються на продаж в останню чергу.

Довідково. Відповідно до статті 46 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відомості про боржників, які прострочили виконання зобов’язань перед неплатоспроможним банком, перестають бути конфіденційними чи становити банківську таємницю. Фонд складає та оприлюднює списки боржників з дотриманням вимог статті 6 Закону України «Про доступ до судових рішень», і вони містять інформацію, оголошену прилюдно при проголошенні судом судових рішень. Дані оновлюються щоквартально. Кошти від управління та продажу активів банків, що ліквідуються Фондом, спрямовуються кредиторам цих банків у черговості, визначеній статтею 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». 

Оприлюднення списків боржників відбувається на виконання Листа про наміри Уряду України та Національного банку України до Міжнародного валютного фонду від 08 листопада 2021 року та від 08 грудня 2022 року, Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter