Справа банків «ТАВРИКА» та «АВТОКРАЗБАНК» у Верховному Суді та позови Фонду до пов’язаних осіб ще 9 банків – на розгляді судів цього тижня

28.08.2024

ПРЕСРЕЛІЗ    

Цього тижня, 26-30 серпня суди різних інстанцій розглянуть позови Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) до пов’язаних осіб та власників 11 банків, які причетні до завдання збитків цим банкам та/або їхнім кредиторам. Це позови як у господарських, так і у кримінальних провадженнях.

Зокрема, Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду розгляне 28 серпня:

  • скарги на рішення суду апеляційної інстанції про задоволення повністю позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» на суму  897,1 млн грн (справа №917/1920/21).

Нагадаємо, виведення коштів з ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній. Він був одним із банків, з яких було виведено кошти через австрійський Meinl Bank.

Як було встановлено уже під час виведення ПАТ «АВТОКРАЗБАНК» з ринку, переважну частину цінних паперів, які перебували у нього в заставі, складали сміттєві цінні папери емітента, що його Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери визнала такими, що мають ознаки фіктивності.

  • скаргу Фонду на рішення судів попередніх інстанцій за позовом до пов’язаних осіб ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» на суму 2,7 млрд грн (справа №910/18526/21).

Як повідомляв Фонд, активи з ПАТ «БАНК «ТАВРИКА» виводились через кредитування пов’язаних осіб та заміну ліквідної застави за вже виданими кредитами. Зокрема, забезпеченням за кредитами, виданими пов’язаним з цим банком особам, виступили картини, вартість яких у бухгалтерській документації банку була завищена у сотні разів порівняно з реальною ціною. Крім того, було замінено застави за вже виданими раніше позиками - із забезпечення виводились об’єкти нерухомості, натомість, без проведення оцінки був переданий пакет акцій ПАТ «КЮЗ» (згодом, у 2015 р. ця юридична особа була визнана банкрутом). Лише за кілька місяців з грудня 2012 р по березень 2013 р 14 компаній-позичальниць пішло у кероване банкрутство.

Крім того, 29 серпня Північний апеляційний господарський суд розгляне апеляційні скарги Фонду та деяких відповідачів на рішення суду першої інстанції про часткове задоволення позову Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» на суму 8,9 млн грн (справа №910/686/20).

Під час здійснення ліквідаційної процедури ПАТ КБ «ЄВРОБАНК» було виявлено, що до того, як цей банк був визнаний неплатоспроможним та у ньому розпочато процедуру ліквідації, у ньому здійснювались невиправдано ризикові операції, як-от укладення завідомо збиткового договору купівлі-продажу цінних паперів тощо.

На сьогодні на розгляді у судах різних інстанцій перебуває ще кілька позовів Фонду до пов’язаних осіб ПАТ КБ «ЄВРОБАНК». Це, зокрема, справа №910/940/20 на суму 27,7 млн грн, справа №910/680/20 на суму 25,1 млн грн та справа №910/682/20 на суму 23,0 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter