Фонд – організаторам торгів: Сподіваємось, у вас буде багато роботи, до кінця 2018-го маємо продати щонайменше 80% активів банків, що ліквідуються

03.07.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Ми поставили перед собою амбітну ціль: до кінця цього року виставити на продаж у систему ProZorro.Продажі усі активи банків, що ліквідуються, і уже до кінця 2018-го – реалізувати щонайменше 80% з них. Так що сподіваємось, у вас роботи буде дуже багато», – сказала під час зустрічі із представниками торгівельних майданчиків, підключених до системи ProZorro.Продажі та залучених до реалізації активів банків, що ліквідуються, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут. За її словами, сьогодні Фонд зацікавлений у налагодженні ще тіснішого діалогу з організаторами торгів, а через них – і покупцями активів. Основною темою останньої зустрічі, що відбулась в Фонді, стало обговорення нових підходів до реалізації активів – продаж з балансової вартості, формування пулів та запровадження голландських аукціонів.

Зустріч Фонду із представниками майданчиків довела: зважаючи на колосальні обсяги активів, які планується виставити на продаж до кінця року, обов’язковою умовою є розуміння організаторами торгів та потенційними покупцями правил реалізації активів. 

Так, сьогодні усі аукціони з продажу активів банків, що ліквідуються, відбуваються тільки у системі ProZorro.Продажі. На продаж зараз виставлено близько 40% активів від загального обсягу. До кінця року планується виставити на торги усі активи банків в управлінні Фонду.

На перші торги активи виставляються за балансовою вартістю, на кожні наступні – початкова ціна реалізації знижуються на 10%. У разі, якщо покупець не з’явиться і на восьмих торгах, коли ціна лоту сягне 30% від балансової вартості, актив знімається з індивідуального продажу і надалі продаватиметься у складі пулу. Детальні умови «пілотного проекту» – за посиланням.

«Фонд зняв майже всі обмеження і сьогодні купувати активи банків, у тому числі права вимоги за кредитами, можуть як юридичні, так і фізичні особи. Доки актив торгується індивідуально – його може придбати за великим рахунком будь-хто. Після об’єднання активів у пули, у боротьбу за них уже включатимуться більш потужні, професійні гравці», – сказав Тарас Єлейко, в.о. директора департаменту консолідованого продажу активів.

До слова, перші «пілотні пули» будуть сформовані упродовж найближчих тижнів. До їх складу увійдуть ті активи, які уже досить тривалий час торгуються за старою системою, і вартість реалізації яких на аукціонах уже нижча за 30% від балансової.

Крім того, аби пришвидшити процес реалізації активів, Фонд почав роботу над підготовкою до запуску голландських аукціонів. Ця модель має стати відповіддю на безрезультатні кола торгів із лінійним десятивідсотковим зниженням ціни, які зараз тривають місяцями.

«Лот виставлятиметься за балансовою вартістю. Упродовж одного дня ціна знижуватиметься до тієї, на яку погоджується покупець. Непродані лоти об'єднуватимуться в пули і повторно виставлятимуться на продаж також за голландською системою. Перші такі аукціони проводитимуться вже восени цього року», – сказала Світлана Рекрут.

Детальна інформація «ПРОДАЖ АКТИВІВ БАНКІВ, ЩО ЛІКВІДУЮТЬСЯ: ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ».

Нагадаємо, 22 червня відбувся брифінг, на якому директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін розповів про рік співпраці із проектною командою ProZorro, перший мільярд доходу від аукціонів на ProZorro.Продажі та подальші плани Фонду з реалізації активів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter