Фонд гарантування відкрив віртуальну кімнату даних: інформація про перші активи уже в системі

11.07.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відкрив віртуальну кімнату даних (ВДР). Інформація про перший лот уже завантажена у систему. Надалі на спеціальному захищеному веб-сайті в електронній формі розміщуватиметься повний пакет документації на активи, передусім права вимоги за кредитами, балансовою вартістю понад 50 млн грн.

Запуск віртуальної кімнати даних має максимально спростити доступ потенційних покупців до інформації про виставлені на продаж активи банків, що ліквідуються. На спеціальному ресурсі розміщуватиметься повний пакет документів на лоти, у тому числі і дані, що містять банківську таємницю. Це принципово важливо для покупців прав вимог за кредитами: окрім публічного паспорту, у віртуальну кімнату даних завантажуватимуться, зокрема, відскановані матеріали кредитних справ із зазначенням позичальника, уся інформація про проведену судово-претензійну роботу, а також – фінансова звітність позичальника.    

Доступ до віртуальної кімнати даних та посилання на сервіс надаватиметься після підписання заявки на зацікавленість та стандартного договору про нерозголошення інформації. Сервіс працюватиме цілодобово сім днів на тиждень. Переглядати матеріали щодо одного лоту у віртуальній кімнаті даних зможуть одночасно необмежена кількість зацікавлених інвесторів. 

Доступ до даних забезпечуватиметься за допомогою двофакторної системи автентифікації: окрім створення «особистого кабінету інвестора» (надання логіну та паролю), щоразу при спробі входу до віртуальної кімнати даних на мобільний телефон чи e-mail кожного авторизованого користувача додатково надсилатиметься унікальний пароль, який буде дійсним тільки для конкретного користувача і для конкретної сесії.

У свою чергу адміністратори ВКД зможуть відстежувати, хто з інвесторів, як довго та з якими документами працюватиме. Роздрукувати чи ж зберегти матеріали про активи не вдасться. Крім того, усі документи, розміщені у ВКД, будуть промарковані спеціальними водяними знаками. 

«80% активів в управлінні Фонду – кредити. Аби зважитись на купівлю прав вимог, інвестор повинен знати все – позичальника, стан претензійно-позовної роботи, забезпечення. Ми і раніше для кожного активу відкривали кімнату даних – в одному із відділень розміщували комп’ютер, на якому містилася уся ця інформація. Та щоб ознайомитись із нею, кожен інвестор повинен був прийти саме у це відділення, і саме до цього комп’ютера. Із відкриттям віртуальної кімнати – потреба щоразу приходити до банку відпадає. Вивчати матеріали кредитних справ інвестор може будь-де та будь-коли. До того ж, один раз підписавши договір про нерозголошення з конкретним банком та створивши свій обліковий запис у ВКД, у майбутньому він матиме доступ до інформації про усі лоти цього банку. Це світова практика, і відтепер вона запроваджена і у нас», – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонда. 

Перший актив уже завантажений у систему. «Піонером» став найдорожчий лот Фонду – права вимоги за кредитами ПАТ КБ «Надра», загальна заборгованість за якими склала 2,7 млрд грн, забезпечені недобудованим найбільшим ТЦ у Києві.

Надалі можливості віртуальної кімнати даних Фонд також використовуватиме у процесі збору індикативних цін з ринку у рамках передпродажної підготовки активів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter