У ProZorro.Продажі відбулося успішних аукціонів на понад 2 млрд грн

21.07.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

20 липня cпільний проект Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Transparency International Україна подолав рубіж у 2 млрд грн – саме на таку суму у  системі ProZorro.Продажі відбулися успішні аукціони з продажу активів неплатоспроможних банків та майна державних підприємств.

Найбільше успішних аукціонів – на рахунку Фонду гарантування вкладів. На суму понад 1,9 млрд грн відбулися торги саме з продажу активів банків, що ліквідуються. І навіть те, що результати частини аукціонів заблоковані судовими рішеннями, – не заперечує факт: система ProZorro.Продажі
є ефективним інструментом.      

Максим Нефьодов, перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України: «ProZorro.Продажі в черговий раз довів свою ефективність у реалізації надлишкових державних активів. Вже дуже скоро ми запустимо пілотний проект малої приватизації - продаватимемо цілі об’єкти і дрібні компанії, які не потрібні державі, але можуть бути використані приватним власником для створення доданої вартості. Сподіваюсь на аналогічний успіх».

Керівник проекту Олексій Соболев зазначив: «Упродовж 8 місяців система згенерувала довіру. Ринок дійсно вірить, що обійти систему неможливо і якщо ти хочеш придбати активи Фонду, не потрібно нікому давати хабарі – просто приходь на аукціон і пропонуй кращу ціну. П’ята частина торгів у нас дуже конкурентна, коли приходить більше двох покупців, ціна зростає у середньому на 25%; на такі аукціони в середньому приходить 5 покупців. Це дуже високі показники. У деяких торгах на активи претендують понад 20 покупців. Є випадки, коли лот виставили за 130 тисяч гривень, а за підсумками торгів ціна зросла у 22 рази. Крім того, за липень, хоча місяць ще не завершився, ми вже маємо новий рекорд продажів активів ФГВФО у 535 млн грн. Приклад роботи з Фондом гарантування - це приклад реформи, яка переросла у цільний ефективний проект, який ми показуємо новим клієнтам, що ви можете мати, якщо приєднаєтесь до системи ProZorro.sale», – зазначив Олексій Соболев, керівник проекту ProZorro.Продажі.

Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб переконана: «У співпраці з проектною командою нам вдалося створити систему продажу активів, яка, за великим рахунком, стала відправною точкою реформи державних продажів. Якщо ми починали із 13 приєднаних до системи майданчиків (організаторів торгів) – то зараз їх майже 40. І це означає, що ринок справді розуміє та довіряє їй. Завдяки тому, що зараз у нас є ефективний та прозорий механізм – Фонд гарантування може рухатись далі у процесі реформування продажу банківських активів. Уже восени ми плануємо почати реалізацію нового проекту – «голландських аукціонів». Зараз активно працюємо із проектною командою ProZorro.Продажі, готуючи цей «пілот» до старту».

«Ми йшли до першого мільярду півроку, тоді як до другого - півтора місяці. Швидкість зростання доходу у системі свідчить про довіру до неї, основану на подоланні корупційних ризиків. ТІ Україна дякує партнерам проекту за роботу над ефективністю продажів. У  першу чергу дякуємо, звісно, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Попереду ще багато роботи над реформою», – наголосив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Україна.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter