Фонд гарантування затвердив умови реструктуризації іпотечних кредитів фізичних осіб

08.02.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив умови реструктуризації заборгованості за іпотечними кредитами фізичних осіб перед банками, що ліквідуються. Відповідне Положення, а також необхідні зміни до існуючих нормативних актів Фонду було затверджено рішенням виконавчої дирекції від 5 лютого 2018 року. Документ уже подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Розроблені Фондом умови реструктуризації будуть єдині для всіх банків, що ліквідуються. Скористатися ними зможуть усі фізичні особи – клієнти банків, що ліквідуються, які мають заборгованість за кредитними договорами, виконання зобов’язань за якими забезпечено іпотекою.

Серед ключових моментів розробленої програми реструктуризації – перегляд черговості погашення кредитної заборгованості. Так, на період реструктуризації, у першу чергу, відбуватиметься погашення основної суми кредиту, а процентна ставка встановлюється на рівні 0,01% річних, а комісійні винагороди – на рівні 1 грн. Крім того, у разі дострокового погашення заборгованості не застосовуватимуться будь-які штрафні санкції. При цьому, після укладення договору про реструктуризацію, позичальнику необхідно буде сплатити не менш, ніж 10 % від суми кредитної заборгованості (тіло + нараховані проценти+ нараховані комісії), розрахованої станом на дату звернення фізичної особи – боржника щодо реструктуризації.

– Розробляючи умови реструктуризації нам важливо було знайти баланс між інтересами позичальників і кредиторів банків, вимоги яких задовольняються за рахунок повернутих кредитів. На сьогодні, рівень обслуговування іпотечних кредитів варіюється, як кажуть, у межах статистичної похибки – 2-3 %. Очікуємо, що затвердження умов реструктуризації допоможе підвищити цей показник. Відтак – зростуть і надходження до неплатоспроможних банків. Нагадаю, загальний портфель іпотеки неплатоспроможних банків становить майже 40 тисяч кредитів, загальна заборгованість за якими складає 68 млрд грн, – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.  

Період реструктуризації, відповідно до вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», не може перевищувати строк ліквідації банку. Після завершення цього періоду – усі істотні умови, у тому числі  черговість погашення кредитної заборгованості та відсоткові ставки за користування кредитом, встановлюються відповідно до умов кредитного договору, що діяв до проведення реструктуризації.

– Усі позичальники неплатоспроможних банків повинні розуміти: Фонд може діяти тільки у межах чинного законодавства. Переглядати валюту кредиту, курс, «прощати» частину боргу або ж пропонувати реструктуризацію понад термін ліквідації банку – Фонд не може. Крім того, усі неповернуті кредити, які є основними активами банків, рано чи пізно будуть виставлені на продаж. Утім, обслуговування за графіком дає позичальнику численні переваги: права вимоги за їх кредитами будуть продаватися в останню чергу, та найголовніше – у придбанні таких кредитів передусім будуть зацікавлені діючі банки. До того ж, обслуговування кредитів за графіком виключає підстави для звернення стягнення на передане у заставу банка майно, – сказала Ольга Білай, директор департаменту управління активами Фонду.

Умови реструктуризації почнуть діяти після офіційного опублікування за результатами державної реєстрації рішення виконавчої дирекції Фонду у Міністерстві юстиції України, про що буде повідомлено додатково.

Тим часом, позичальники уже сьогодні можуть звертатися до банків за інформацією щодо стану їх кредитної заборгованості.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter